Ambasada SAD objavila nedvosmisleno upozorenje: “Svaka akcija u pravcu disolucije BiH će voditi do teških posljedica”

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država oglasila se nakon održanog skupa u Banja Luci SNSD-a i pristalica na kojima su poslane poruke o nezavisnosti entiteta RS.

Skup je organiziran kao odgovor na zahtjev opozicije za ponovno prebrojavanje glasova za poziciju predsjednika RS, koje trenutno sprovodi Centralna izborna komisija BiH.

Jasna upozorenja

“Izborna tijela imaju odgovornost osigurati integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju. Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i prosvjed. Oni su dio svake demokratije”, poručili su iz ambasade.

Dodali su da nema opravdanja da se na standardne mjere koje osiguravaju integritet i odgovornost izbora odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koja se u ponedjeljak čula u Banja Luci.

“Oni koji traže dužnost u BiH trebaju poštivati demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se glas građana čuje i prestati glasačkoj javnosti predstavljati pogrešne i netačne informacije o izbornom procesu u BiH,” piše u reakciji.

Istakli su da su SAD predane načelima Dejtona, da je Bosna i Hercegovina demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom.

Niti Dejton, niti Ustav BiH, niti jednom entitetu ne daje pravo na otcjepljenje.

“Svaka akcija koja bi bila poduzeta u pravcu disolucije BiH bila bi kršenje Daytona i nosila bi teške posljedice,” zaključili su iz Ambasade SAD u BiH

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.