in ,

Ambasada SAD u BiH: “Djela ili prijetnje povezane sa raspadom BiH su anti-dejtonske i imaju potencijalne posljedice”

Bilo kakvi napori koji prijete ili imaju za cilj raspad BiH su neprihvatljivi i nekompatibilni s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH

Nazadne rasprave koje vraćaju u Bosnu i Hercegovinu tokom devedesetih godina neće donijeti obećavajuću budućnost građanima BiH, navodi se u komentaru Ambasade SAD o zaključcima koje je u utorak navečer donijela Narodna skupština RS, a koji se između ostalog odnose na rad Visokog predstavnika u BiH.

“Ono što bi napravilo pozitivnu razliku za konstitutivne narode BiH i sve građane jeste fokus na osnovne ekonomske reforme, promjene koje bi izbore učinile manje diskriminirajućima i transparentnijima, kao i konkretni koraci ka poboljšanju integriteta sudstva i borba protiv endemske korupcije koja ovu zemlju vraća unazad”, navodi se u saopštenju ambasade.

Bilo kakvi napori koji prijete ili imaju za cilj raspad BiH su neprihvatljivi i nekompatibilni s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, “a nijedno od njih ne daje pravo entitetima da se odvoje,” istaknuto je u saopštenju.

“Djela ili prijetnje povezane sa raspadom BiH su anti-dejtonske i imaju potencijalne posljedice”, poručeno je iz Ambasade SAD.

“Sjedinjene Države i dalje su čvrsto opredijeljene za Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku, multietničku, suverenu, i neovisnu zemlju s neupitnim teritorijalnim integritetom i budućnosti koja je najbolje zagrantirana kao dio euroatlantske zajednice”, dodaje se u saopštenju.

Najbitnije vijesti iz BiH, regije, dijaspore i svijeta pratite OVDJE.

Rade Šerbedžija šarmiran Jelenom Karleušom: Moram priznati da me šarmirala svojom pameću

Žestoka poruka OHR-a: Vlast u RS-u je potvrdila poveznicu s ratnim zločincima, izabrali su put blokade EU integracija