Ambasada SAD u BiH ide korak dalje, nakon obilježavanja tzv. dana RS otvoreno poručili: “Provesti istragu!”

Posljednje Vijesti

Širom bh. entiteta RS 9. januara obilježen je neustavni dan RS.

U nekoliko gradova u RS, uključujući Gacko, Foču, Prijedor, Brčko, Janju… uoči proslave zabilježeni su incidenti, provokacije i uvrede prema građanima nesrpske nacionalnosti i Bošnjacima.

Povodom incidenata koju se dešavali za Federalna.ba iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država pozvali su da se provedu istrage, a vinovnici pozovu na odgovornost.

“SAD su duboko zabrinute izvještajima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim protiv povratnika u Republiku Srpsku tokom prethodnog vikenda.

Pozivamo nadležne vlasti da, bez odlaganja, provedu istragu o ovim incidentima, a njihove vinovnike pozovu na odgovornost.

Održivi povratak izbjeglih lica predstavlja važan aspekt Dejtonskog mirovnog sporazuma i vlasti Bosne i Hercegovine dužne su povratnicima osigurati da žive u bezbjednom i sigurnom okruženju, bez uznemiravanja i zastrašivanja”, odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Podsjećamo, Europska unija je istakla da oštro osuđuje negativnu, podjelu i huškačku retoriku koju su čelnici RS- koristili tokom proslave 9. januara ove nedjelje. Takva retorika i postupci dodatno su pojačali napetosti među zajednicama u cijeloj zemlji i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu.

Oni ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti s njenom EU perspektivom, koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Proslave u RS također nisu u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz EU.

“EU je više puta pozivala vodstvo RS-a da se odvoji od takvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama. Rukovodstvo RS trebalo bi doprinijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključivati zaustavljanje veličanja ratnih zločinaca i negiranja ili veličanja njihovih zločina.

EU također žali zbog potpore drugih partnera takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utječu na dobrosusjedske odnose”, navodi se u poruci, te dodaje:

“Nastavak blokade institucija BiH, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana.

Stoga pozivamo sve čelnike, uključujući i vodstvo RS-a, da okončaju neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija.

Predani smo olakšavanju dijaloga koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na europskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ako se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU-a i reviziju ukupne pomoći EU-a.”

Leave your vote

-8 points
Upvote Downvote