Ambasada SAD u BiH ide korak dalje, nakon obilježavanja tzv. dana RS otvoreno poručili: “Provesti istragu!”

Širom bh. entiteta RS 9. januara obilježen je neustavni dan RS.

U nekoliko gradova u RS, uključujući Gacko, Foču, Prijedor, Brčko, Janju… uoči proslave zabilježeni su incidenti, provokacije i uvrede prema građanima nesrpske nacionalnosti i Bošnjacima.

Povodom incidenata koju se dešavali za Federalna.ba iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država pozvali su da se provedu istrage, a vinovnici pozovu na odgovornost.

“SAD su duboko zabrinute izvještajima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločinaca i provokativnim incidentima usmjerenim protiv povratnika u Republiku Srpsku tokom prethodnog vikenda.

Pozivamo nadležne vlasti da, bez odlaganja, provedu istragu o ovim incidentima, a njihove vinovnike pozovu na odgovornost.

Održivi povratak izbjeglih lica predstavlja važan aspekt Dejtonskog mirovnog sporazuma i vlasti Bosne i Hercegovine dužne su povratnicima osigurati da žive u bezbjednom i sigurnom okruženju, bez uznemiravanja i zastrašivanja”, odgovorili su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Podsjećamo, Europska unija je istakla da oštro osuđuje negativnu, podjelu i huškačku retoriku koju su čelnici RS- koristili tokom proslave 9. januara ove nedjelje. Takva retorika i postupci dodatno su pojačali napetosti među zajednicama u cijeloj zemlji i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu.

Oni ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti s njenom EU perspektivom, koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Proslave u RS također nisu u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz EU.

“EU je više puta pozivala vodstvo RS-a da se odvoji od takvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama. Rukovodstvo RS trebalo bi doprinijeti okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. To mora uključivati zaustavljanje veličanja ratnih zločinaca i negiranja ili veličanja njihovih zločina.

EU također žali zbog potpore drugih partnera takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utječu na dobrosusjedske odnose”, navodi se u poruci, te dodaje:

“Nastavak blokade institucija BiH, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i korištenje zapaljive retorike u javnosti samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana.

Stoga pozivamo sve čelnike, uključujući i vodstvo RS-a, da okončaju neprihvatljive korake podjela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija.

Predani smo olakšavanju dijaloga koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na europskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ako se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU-a i reviziju ukupne pomoći EU-a.”

Leave your vote

-8 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.