Ambasada SAD u BiH ova je dva čovjeka nazvala herojima mjeseca augusta

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hecegovini objavila je tekst kojim analizira korupciju i spremnost bh. pravosuđa da se bore protiv nje.

Samim time, tužioce Džermina Pašića i Mirzu Hukeljića koji su angažovani na predmetu “Respiratori” proglasili su herojima mjeseca.

Ocijenili su da je povjerenje u pravosuđe BiH na historijskom minimumu posebno kada je u pitanju spremnost pravosuđa na suočavanje s korupcijom.

“Pandemija COVID-19 dala je dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite građana BiH.

Tužioci Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i Džermin Pašić odbili su da ignorišu štetu koju ljudima ove zemlje nanose pojedinci uključeni u korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal.

Ovi tužioci preuzeli su ogromnu odgovornost u nekima od najznačajnijih javnih suđenja za korupciju ikada pokrenutih u BiH. Trpjeli su nemilosrdne napade optuženih i pojedinih medija”, naveli su.

Navode da su ova dvojica tužioca ustrajali uprkos nedostatku podrške i resursa, te rizika od odmazde.

“Oni su to uradili jer shvataju važnost borbe protiv korupcije i svi ostali tužioci treba da slijede njihov primjer kako bi osigurali demokratsku budućnost u BiH.

S ponosom imenujemo Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića herojima mjeseca Ambasade SAD”, poručili su iz ambasade SAD-a.

Dalje su u nastavku teksta naveli biografije ove dvojice tužioca.

Važno je istaći da Džermin Pašić i Mirza Hukeljić vode predmet protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH i ostalih optuženih u predmetu “Respiratori” – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.