Ambasada SAD u BiH žestoko reagovala, oštro je osudila barbarski, necivilizovani i šokantni vandalizam u Mostaru

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oštro je osudila, kako je navedeno, barbarski, necivilizovani i šokantni vandalizam pričinjen na Partizanskom groblju u Mostaru.

“Pozdravljamo brzu reakciju lokalnih političkih lidera koji su osudili ovaj podli čin i pozivamo policijske organe da sve detaljno istraže i počinioce privedu pravdi”, poručili su iz američke ambasade.

Podsjetimo, svih 700 ploča na Partizanskom groblju u Mostaru je sinoć devastirano. Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH iz Mostara za N1 je kazao da su antifašisti ovog grada u nevjerici i da ne vjeruju više nikome.

Također, Đulić kaže da ne vjeruju ni policiji i da nema više smisla ni prijavljivati jer ništa ne poslije ne dogodi, već se napadi i devastacija Partizanskog groblja kontinuirano nastavljaju.

Partizansko spomen groblje u Mostaru je nacionalni spomenik BiH prve kategorije.

Gradonačelnik Mostara na Facebooku osudio je vandalizam na Partizanskom spomen groblju. Nakon njega su i brojni bh. politički lideri, među kojima i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH koji je zbog toga optužio HDZ, ali su se i iz ove stranke ubrzo oglasili osudivši uništenje Partizanskog groblja.

Osuda je stigla i iz međunarodne zajednice osudili ovaj vandalski čin dok se policija još nije oglasila o tome da je napravila konkretnije poteze.

UABNOR Mostar je pozvao sve građane na protestno okupljanje u četvrtak 16. juna ispred Partizanskog spomen groblja zbog ovog vandalskog čina.

“Recimo neofašizmu NE. Dolazak na ovo okupljanje glas je za slobodu, za razumijevanje, za Mostar, za BiH. Ne boj se, dođi! Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, poručili su iz UABNOR-a – prenosi N1.

Historičar iz Mostara Dragan Markovina oglasio se na društvenim mrežama povodom ovog čina rekavši da “čak ni usred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas”.

“Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sustavno razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo”, naveo je Markovina.

Dodao je da se sve ovo dešava u momentu u kojem gradonačelnik odbija primiti Savez antifašista na razgovor i u kojem se svašta planira s ovim Bogdanovićevim remek djelom.

“Pa i navodno uklanjanje ploča. Ovo sad zahtijeva ozbiljne demonstracije i to što prije”, dodao je Markovina

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.