Ambasada Sjedinjenih Američkih Država nedvosmisleno upozorava da RS uvodi zabrane: Novi zakon preslikan je od Rusa s ciljem suzbijanja neslaganja

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu reagovala je na izjave Milorada Dodika gdje tvrdi da je nedavni nacrt zakona o stranim agentima koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (RSNA) beznačajan u odnosu na verziju zakona SAD-a. Iz ambasade kažu da tako nešto nije istina.

Američka ambasada je u svom saopćenju obrazložila koja je razlika u njihovom tamošnjem zakonu i zakona koji je nedavno usvojila NSRS.

“Zakon na koji se Dodik poziva, poznat kao Zakon o registraciji stranih agenata SAD-a (FARA) iz 1938. godine, donosi transparentnost u rad lobista – pojedinaca ili organizacija koje rade u ime stranog principala kako bi utjecale na donošenje odluka u vladi”, pojašnjavaju iz Američke ambasade.

Naime, FARA zahtijeva od takvih pojedinaca i organizacija da se registruju kod Ministarstva pravde i prijave svoj odnos, aktivnosti i finansijsku kompenzaciju.

Ove registracije se, pojašnjavaju nadalje oni, objavljuju, omogućavajući javnosti da bude informisana o aktivnostima lobista stranih agenata u SAD-u.

“FARA ne zabranjuje niti ograničava aktivnosti stranih agenata, ne ograničava slobodu govora ili udruživanja i ne odnosi se na nezavisne medije niti na veliku većinu organizacija civilnog društva.

Ukratko, ovo dugogodišnje američko zakonodavstvo pruža transparentnost u uskom području vladinog lobiranja; ne reguliše čitavo civilno društvo”, saopćili su iz Ambasade SAD-a.

Potom, napravili su paralelu sa nacrta zakona o stranim agentima koje je usvojila NSRS.

“Za razliku od toga, Zakon o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija koji je NSRS usvojila u prvom čitanju 29. septembra, napravljen je po uzoru na represivno rusko zakonodavstvo koje je Kremlj koristio za suzbijanje neslaganja, istrebljenje civilnog društva, i iskorijeniti slobodne medije.

Nejasne definicije i dvosmislene formulacije zakona NSRS-a dat će vlastima RS-a slobodu da sve neprofitne organizacije koje primaju sredstva iz izvora izvan BiH označe kao ‘strane agente’ i zabrane im određene aktivnosti”, tvrde iz ambasade.

Oni, također, smatraju kako ovaj “antidemokratski” zakon jasno ima za cilj da ograniči prostor za funkcionisanje civilnog društva i suzbije kritike na račun Dodikove vladajuće koalicije, narušavajući prava stanovnika RS i približavajući RS još jedan korak autoritarizmu.

Inače, u ovom zakonu čije su usvajanje osudili iz Evropske unije i Transparency Internationala, najveći problem jeste to što vlast u RS-u ovakvim zakonom planira oformiti poseban registar svih organizacija koje finansijski ili na drugi način pomažu strane organizacije te će ih označiti kao “agente stranog utjecaja”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.