Ambasada Sjedinjenih Američkih Država o optužnici protiv Dodika i Lukića: Zakoni Bosne i Hercegovine vrijede za sve

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što je Tužilaštvo BiH podilog optužnicu protiv Milorada Dodika predsjednika RS i Miloša Lukića v.d. direktora Službenog glasnika RS, a zbog ukaza o neprovođenju odluka visokog predstavnika na prostoru entiteta RS.

“Optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Dodika i Lukića važan su korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije.

Zakoni BiH vrijede za sve građane.

Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona.

Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštivanje tih zakona”, naveli su iz Ambasade SAD u BiH.

Podsjetimo, ukaz predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, Miloš Lukić je potpisao dan nakon što ga je Vlada RS imenovala na tu dužnost.

Imenovan je na telefonskoj sjednici jer je prethodna vršiteljica direktora Milka Devušić podnijela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Podsjetimo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika za BiH.

Iz Tužilaštva BiH su za kazali da će optužnica tokom dana biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli su 11. jula u prostorije Službenog glasnika RS postupajući po nalogu Tužilaštva BiH.

Agenti SIPA-e su Dodika i Lukića ispitali 19. jula.

Dodik je dao izjavu u Banjoj Luci, u zgradi Vlade entiteta RS.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.