Ambasada Sjedinjenih Američkih Država o potezu HDZ-a javno i nedvosmisleno poručila: Ovo je jasan napad na demokratska prava građana BiH!

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je na svome Twitter profilu izrazila razočaranje što je HDZ BiH odabrao da blokira finisiranje za oktobarske izbore.

“Razočaravajuće je da je HDZ BiH, ponovo odabrao da blokira finansiranje CIK-a za organizaciju izbora drugog oktobra”, stoji u objavi ambasade SAD-a.

Također iz Ambasade su HDZ optužili da je licemjerna, te da se radi o napadu na demokratska prava građana Bosne i Hercegovine.

“Ovo je jasan napad na demokratska prava građana ove države. Riječ koja se koristi za stranku koja tvrdi da podržava Euro-atlantske aspiracije dok opstruira izborni proces jeste hipokritična, rekli su”.

Jučer su iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini saopćili da Vijeće ministara ima puno pravo da odobri finansiranje izbora s obzirom na to da budžet BiH nije usvojen te da nema vremena, niti opravdanja za odlaganje takve odluke.

Iz Ureda visokog predstavnika danas su na Twitteru objavili da Vijeće ministara ima mogućnost u skladu sa Zakonom finansiranja institucija Bosne i Hercegovine finansira rashode koji nisu predviđeni prethodnim budžetom.

Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine je danas usvojilo Nacrt okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine. Usvajanje budžeta bi uklonilo sve dileme o finansiranju Općih izbora u oktobru.

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom odluke ministra finansija Vjekoslava Bevande da blokira uvrštavanje tačke o finansiranju izbora na dnevni red Vijeća ministara, direktno optuživši HDZ za opstrukciju.

“HDZ BiH blokiranjem finansiranje izbora zanemaruje demokratiju i njihove vlastite izražene principe”, navodi se.

Dodali su da će se izbori nesumnjivo održati.

“Hitno prekinuti blokadu. Izbori će biti finansirani i održani. Nema sumnje u to”, saopćeno je iz EU delegacije.

Podsjećamo, prije današnje sjednice Vijeća ministara održan je kolegij kojeg čine Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda.

Kako je potvrđeno Tegeltija je danas na kolegiju predložio da se na dnevni red uvrsti tačka o odobravanju novca za izbore na temelju jučerašnjeg zahtjeva sa ambasadorima Kvinte.

Bevanda je bio protiv uvrštavanja te tačke dnevnog reda.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.