Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH proglasila: Ovaj čovjek je bh. heroj mjeseca maja!

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se na zvaničnom Facebooku.

Njihovu poruku prenosimo u cijelosti.

– Prof. dr. Samir Lemeš, predsjednik upravnog odbora “Eko Forum Zenica” i prodekan za naučno-istraživački rad na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici, je bh. heroj mjeseca maja Ambasade SAD u Sarajevu.

Pored bogatog akademskog iskustva, dugog preko 25 godina, te na desetine objavljenih publikacija koje su obrađivale teme od 3D modeliranja, do okolinskih prava i propisa, prof. Lemeš je preko 10 godina u svojoj Zenici predvodio građansku akciju koja se bavila problemima aerozagađenja.

“Da bi se riješio problem aerozagađenja u BiH, potrebno je da veliki broj ustanova, agencija i ministarstava, na svim nivoima vlasti, koordinirano djeluju, umjesto što prebacuju odgovornost sa jednih na druge i traže izgovore.

Poštivanje okolinskih zakona, odgovorno prostorno planiranje, te primjena najboljih raspoloživih metoda su alati za smanjenje aerozagađenja koji su već počeli davati rezultate u razvijenim zemljama; samo ih treba dosljedno primjenjivati u BiH.

Korektna tranzicija sa prljave ekonomije bazirane na uglju u društvo koje upravlja svojim resursima na održiv način, može se samo ostvariti putem veće odgovornosti naših institucija i donosilaca odluka,” rekao je prof. Lemeš.

Neumorno zalaganje prof. Lemeša, njegova istraživanja i podizanje svijesti o problemima kvaliteta vazduha u BiH predstavljaju istinsku inspiraciju za nas. Ambasada SAD je zahvalna za njegov rad.

Radujemo se razvoju naše saradnje sa njim i drugima, širom BiH, koji se suočavaju sa ovim ozbiljnim i raširenim problemom koje ozbiljno utiče na zdravlje građana i traži dobro iskoordinirane, naučno utemeljene, odgovore koji bi u službi javnog interesa, a ne u kratkoročnim interesima zagađivača – naveli su.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.