Ambasada Velike Britanije u BiH pojasnila razloge velikog vojnog konvoja kroz regiju

Dosta pažnje javnosti u regiji izazvali su proteklog vikenda snimci kretanja vojnog konvoja kroz Republiku Hrvatsku koji se, kako su prenijeli mediji, išao “prema istoku“.

Naime, u Osijeku je u subotu snimljen voz koji prevozi brojna vojna vozila i ostalu tehniku. Na snimci se mogu vidjeti deseci vojnih terenaca, a „dio tehnike je bio prekriven ceradama“.

Kako navodi portal SiB, prolazak toliko vojne tehnike kroz grad kod nekih je Osječana „izazvao nervozu i neugodu“.

Portal 24sata je, također, javio da nakon što je čitatelj u petak oko 18 sati snimio “sigurno preko 20 vagona” s vojnim naoružanjem i “britanskim zastavicama”, novi prizor zatekao je drugi čitatelj u subotu oko 17 sati.

Navode i da je prije nekoliko dana viđen prelazak vojne opreme preko granice u BiH.

Donekle su misterioznosti ovog konvoja doprinijeli i iz Ministarstva obrane Hrvatske (MORH) odakle su saopćili “da je riječ o tranzitima vojne opreme kroz Hrvatsku koji su regulirani Sporazumom prihvaćenim ulaskom u NATO”.

Iz MORH-a su dodatno objasnili da je na graničnom prijelazu Beli Manastir u Hrvatsku ušla željeznička kompozicija s opremom OS Velike Britanije.

“Teritorij Republike Hrvatske napustili su na Graničnom prijelazu Tovarnik. Na istoj ruti kroz teritorij Republike Hrvatske danas su prošli vagoni s opremom OS Francuske”, odgovorili su iz MORH-a na upit Hine.

Opšte prihvaćeni sporazumi

“Riječ je o tranzitima kroz Republiku Hrvatsku koji su regulirani Sporazumom prihvaćenim ulaskom u NATO”, izvijestili su.

Dio medija je objavo kako je velika kompozicija “na putu prema BiH”, da bi naknadno bilo javljeno da konvoj, ipak, nije stigao u BiH, kao i zaključak da je “završio u Srbiji”.

Kako se pokreti vojnih konvoja dešavaju u osjetljivom trenutku u Europi, odnosno invazije Rusije na Ukrajinu, ali u kontekstu zategnutih odnosa u našoj regiji, razumljivo je da je ovim vijestima uznemirena i javnost u Bosni i Hercegovini.

Budući se spominje vojna oprema OS Velike Britanije, portal Radiosarajevo.ba potražio je informaciju više u Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu.

“Ovo je rutinski transport vojne opreme i vozila namjenih za vježbu “Brzi odgovor” u Sjevernoj Makedoniji, što je dio NATO vježbe “Branilac Evrope 2022.”, o kojoj je javnost već dobro obaviještena”, kazali su za iz Ambasade Velike Britanije i time razriješili sve dileme.

Podsjetimo, vježba „Brzi odgovor – 22“ dio je vježbe „Branilac Evrope 22“ (Defender Europe), u kojoj će učestvovati veliki broj vojnika armija zemalja NATO i Partnerstva za mir, a bit će istovremeno održana na pet lokacija širom Europe.

Vlada u Skoplju odobrila je 22. marta ulazak i boravak stranih oružanih snaga na teritoriji Sjeverne Makedonije radi učešća u vježbi „Brzi odgovor 22“ (Swift Response – 22).

Kako je ranije saopćeno, vlada Dimitra Kovačevskog je zadužila nadležne institucije da osiguraju nesmetan prelazak državne granice više od 850 vojnih i civilnih motornih vozila, osam aviona, 24 helikoptera, pet dronova, naoružanja, municije, opreme i materijalno-tehničkih sredstava oružanih snaga stranih država.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.