Ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj bez imalo ustručavanja odbrusio: “Milorad Dodik je van vremena i prostora i dodvorava se Rusima”

Svako dizanje ruke ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja zatrese RS, pa su brojne reakcije uslijedile nakon što je na posljednjoj sjednici u ime naše zemlje podržao suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava.

Uprkos činjenici da je na isti način glasala i susjedna Srbija, sve optužbe usmjerene su jučer na bh ambasadora, koji je ponovo istaknuo da je BiH na pravoj strani historije.

U razgovoru za “Avaz” Alkalaj podsjeća da je ovo bila treća urgentna sjednica Generalne skupštine UN-a, nakon što se zbog ruskog veta pitanja vezana za agresiju Rusije na Ukrajinu nisu mogla rješavati na nivou Vijeća sigurnosti.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najprije je iznio niz optužbi na ministra Alkalaja, optuživši ga da glasa bez stava Predsjedništva, a potom je odlučio da protiv njega i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković podnese krivičnu prijavu.

– Sve to potječe od jednog čovjeka koji je sa svojim potezima totalno van vremena i prostora i sve radi u cilju zaštite sebe i svojih ličnih interesa.

Najbolji je primjer kad vidite da je i Srbija glasala. I šta sad treba, da podnese krivičnu prijavu i protiv Vučića?

Sve su to njegovi lični razlozi koji su uglavnom poznati, ali i zbog toga što želi da se dodvori Rusima i bude njihov dobar podanik. Sve to graniči sa nenormalnim – ističe Alkalaj za “Avaz”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.