Ambasador BiH u Austriji i bivši guverner Centralne banke Kemal Kozarić upozorava: “Država mora građane da zaštiti i pokaže snagu!”

Inflacija koja je pogodila cijeli svijet, prvenstveno zbog rata u Ukrajini, izazvala je haos.

O tome šta očekuje našu zemlju te imamo li uopće strategiju – za Dnevnik 2 je govorio Kemal Kozarić, ambasador BiH u Austriji i bivši guverner Centralne banke BiH.

On je još jednom podsjetio da je konvertibilna marka stabilna. Valutni odbor ima pravilo – svaka domaća valuta u optjecaju mora biti pokrivena eurom.

Postoje i devizne rezerve – oko 8 milijardi eura – koje se nalaze u centralnim bankama EU-a. Čak su oko 800 miliona KM neto devizne rezerve – preko pokrića.

“Najbolje je pustiti Centralnu banku BiH da kao nezavisna institucija vodi monetarnu politiku kako je dosad vodila”, kaže Kozarić.

Kozarić je istakao kako je inflacija u Austriji 7,1 posto – to je najviše od 1981. godine. Ali Vlada je osigurala 1,3 milijarde eura da zaštiti najugroženije građane i svi sa prihodom ispod 30 hiljada eura će dobiti subvencije, od 100 do 200 eura, a dječiji doplatak je povećan na 95 eura po djetetu.

“Država mora da pokaže snagu i zaštiti građane”, poručuje Kozarić i pojašnjava: “Mislim na Vijeće ministara BiH, koje je zaduženo za indirektne poreze, ili na entitete, koji jesu dijelovi BiH, ali i kantone, koji imaju svoje ovlasti kad su u pitanju direktni porezi”.

U BiH je inflacija između 9 i 12 posto, procjene su da će se u drugom polugodištu smanjiti, navodi Kozarić. Istakao je da je su poskupjeli hrana, transport, energenti…, a problem je uvoz plina i nafte – i kako ćemo se pripremiti za jesen i zimu:

“Građani imaju pravo da budu zabrinuti i čekaju zimu. A zimu ne treba čekati, nego sad donijeti mjere. Prva je porast plata – i u javnom i u realnom sektoru, kao i penzija”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.