Ambasador BiH u Norveškoj posjetio najmlađeg načelnika u državi

Ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedim Makarević i predsjednik Udruženja za razvoj saradnje domovine i dijaspore Admir Lisica susreli su se u Brezi s novoizabranim Općinskim načelnikom Vedadom Jusićem te razgovarali o brojnim temama koje se odnose na provođenje ekonomske diplomatije u BiH, njenu efikasnost i mogućnosti za unapređenje.

“U obavljanju svoje diplomatske misije akcent posebno stavljam na ekonomski aspekt, jer je ekonomska diplomatija najvažnija stvar kojom se trebaju baviti bosanskoherecegovačke ambasade. Postoji mnogo oblasti u kojima se mogu uspostaviti prijateljstvo i partnerski odnosi između Breze i Kraljevine Norveške. Njihovo uspostavljanje bi stvorilo određene okvire za konkretne saradnje u brojnim oblastima”, rekao je ambasador Makarević.

Kako je saopćeno, općinski načelnik Jusić izrazio je zadovoljstvo zbog posjete istaknutog bh. diplomate dr. Makarevića koji je u svojoj bogatoj karijeri radio kao ambasador BiH u Pakistanu i Afganistanu.

“Mojim izborom za načelnika građani očekuju korjenite promjene, a pogotovo uspostavljanje neposrednije komunikacije. Općina Breza će, u skladu sa planovima, raditi na podizanju nivoa međuopćinske i međunarodne saradnje”, poručio je Jusić.

Govoreći o dugoročnim vizijama razvoja općine Breza, Jusić je naglasio kako je općini Breza potrebna snažna institucionalna veza s dijasporom.

U cilju povezivanja dijaspore i lokalne samouprave, kako je naveo novoizabrani načelnik, Općina Breza će otvoriti Ured za dijasporu čiji će zadaci, između ostalih, biti uspostavljanje ekonomske, kulturne, sportske i drugih vidova saradnje.

Na kraju posjete, najmlađi načelnik u FBiH uručio je ambasadoru Makareviću simbolične poklone.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.