Ambasador Eric Nelson o produženju mandata EUFOR-a u BiH: “Amerika u potpunosti podržava rad i djelovanje visokog predstavnika”

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson pozdravio je sinoćnju odluku u Vijeću sigurnosti UN-a da se produži mandat EUFOR-a u našoj zemlji.

Podsjećamo, sinoć je u New Yorku održana rasprava o BiH, a Nelson je kazao da ta odluka govori o važnosti EUFOR-a kada je riječ o daljem osiguranju suvereniteta, stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH.

-Visoki predstavnik je pripremio izvještaj koji je trebao biti predstavljen u Vijeću sigurnosti i on je naišao na jedan pozitivan prijem i itekako su brojni imali priliku da isti iščitaju – poručio je Nelson.

Kako ističe, SAD u potpunosti podržavaju rad i djelovanje visokog predstavnika koje crpi iz Dejtonskog sporazuma i Bonskih ovlasti.

-Uslovi za okončanje međunarodne supervizije su konkretno postavljeni. U proteklih 26 godina svog angažmana visoki predstavnik je omogućio i potaknuo važne iskorake u smislu funkcionisanja institucija.

Jasno nam je da kada institucije ne funkcionišu građani trpe. Mi smo sretni da imamo gospodina Schmidta sa kojim možemo zajednički raditi na narednim iskoracima i koracima naprijed – zaključio je Nelson.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.