Ambasador Hrvatske Ivan Šimonović “razočarao” u New Yorku Dodika: “Mi podržavamo rad OHR-a i Christiana Schmidta!”

Ambasador Hrvatske pri UN-u Ivan Šimonović kazao je pred Vijećem sigurnosti da Hrvatska podržava nastavak mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Amabasador Šimunović je također kazao da Hrvatska podržava rad Ureda visokog predstavnika (OHR) i Christiana Schmidta te suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao zemlje tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Ocijenio je da se napetosti u BiH povećavaju te je, između ostalog, kazao da je potrebno prebroditi nepoštivanje Ustava BiH, retoriku podjela i veličanje ratnih zločinca, jer je to od velikog značaja za stabilnu, mirnu i naprednu BiH.

– Trenutni Izborni zakon BiH sprječava Hrvate da izaberu legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH. Izborni zakon stoga treba mijenjati jer onemogućava jednakopravnopravnost i uskladiti ga s presudama Europskog suda za ljudska prava – dodao je.

Naglasio je da je konsenzus o izmjenama Izbornog zakona potrebno postići prije izbora 2022. godine, što bi olakšalo situaciju u BiH zbog čega je ohrabrio političke lidere da poduzmu odgovornost za sudbinu zemlje.

– Uspješne izborne reforme oslabile bi napetosti i pomogle državi da promijeni fokus, jer će u suprotnom mladi nastaviti odlaziti iz BiH – zaključio je hrvatski ambassador, Ivan Šimunović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.