Ambasador SAD u BiH Eric Nelson jasan kao dan: “To je sramotno! Nije istina da nema korupcije. Realnost je da ima jako malo istraživanja i procesuiranja”

Nije istina da nema korupcije. Realnost je da ima jako malo istraživanja i procesuiranja korupcije na visokom nivou, ocijenio je Eric Nelson, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Pravosudni sektor, prema mišljenju američkog ambasadora u BiH, ima vodeću ulogu u stvaranju sistema provjere i ravnoteže da se identificiraju koruptivne aktivnosti.

– Odgovornost je i na parlamentu, ministarstva trebaju da nadgledaju rad svojih zaposlenika. Pitanje da li imate sisteme koji će kazniti korupciju, kazniti je krivičnim procesuiranjem – kazao je Nelson za N1.

Ističe da pravosuđe mora biti nezavisno, a njemu su neophodne reforme.

– Ne morate ništa drugo pogledati, nego pogledati broj visokorangiranih koruptivnih slučajeva u BiH – radi se o jednom ili dva takva slučaja u protekloj godini, to je sramotno. Nije istina da nema korupcije. Realnost je da ima jako malo istraživanja i procesuiranja korupcije na visokom nivou. Pravosuđe mora biti nezavisno – rekao je Nelson.

ČITAJTE I OVO: Ambasador SAD u BiH Eric Nelson kod Senada Hadžifejzovića: “Dejton se mijenja! Biden bitan za BiH! Lideri da se zabrinu!”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.