Ambasador SAD u BiH Michael Murphy bez dlake na jeziku javno isprozivao bh. političare: “Nisu časno i pošteno učestvovali u radu državnih institucija”

Lideri u Bosni i Hercegovini morali bi da iskoriste priliku koja se za BiH otvorila u kontekstu rata u Ukrajini.

To je izjavio Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, u četvrtak, 17. februara, tokom video obraćanja na konferenciji „Razvezivanje čvora na putu BiH u EU i NATO” u Neumu, na krajnjem jugu BiH.

„Ruska invazija na Ukrajinu ukazala je na snagu i moć transatlantske zajednice naroda, okupljene oko Evrope i NATO saveza, te je Evropskoj uniji (EU) dala novi glas samopouzdanja“, rekao je Murphy.

Istakao je da u Evropi, kao i na Zapadnom Balkanu, nastaje novi geopolitički poredak, te da upravo tu leži prilika za BiH.

„Na domaćim liderima je da tu priliku iskoriste i ožive zakočeni euroatlantski put BiH ka Bruxellsu, što zahtjeva odgovornost vlasti da se postigne kompromis i pomirenje. Odgovor na pitanje kako rasplesti bh. čvor je jednostavan: bh. lideri moraju iskoristiti ovu priliku“, poručio je ambasador SAD u BiH.

Američki ambasador je, naveo i kako stanovnici BiH, ako su izgubili vjeru u europski put BiH, svoje ljutnje i frustracije trebaju usmjeriti ka liderima BiH na svim nivoima vlasti.

Po njegovim riječima, bh. lideri nisu časno i pošteno učestvovali u radu državnih institucija i često su lične interese stavljali ispred opštih – prenosi Glas Amerike.

„Nisu omogućili entitetskim vladama da funkcionišu onako kako zahtjeva Ustav i nastojali su onesposobiti institucije i inicijative osmišljene za borbu protiv korupcije koja toliko šteti životima njihovih birača i euroatlantskoj perspektivi BiH“, istakao je Murphy.

U Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u BiH, krajem prošle godine započeo je neustavan proces prenosa nadležnosti sa države i osnivanja entitetskih institucija .

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.