Ambasador SAD u BiH Michael Murphy poslao veoma nedvosmislenu poruku mladima: “Prevaziđite zaostavštinu prošlosti, okrenite se budućnosti i nadi”

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy je razgovarao sa grupom mladih političara okupljenih oko USAID-ovog projekta izgradnje mira “PRO-Budućnost”.

Svrha “PRO-Budućnosti” Mirovne političke akademije je pružiti mladim političarima priliku za osnaživanje u mirovnom djelovanju na početku svog političkog angažmana.

Fokus edukacije mladih političara je na zagovaranju drugačije komunikacije u politici, kultura dijaloga i vještina kojem će omogućiti da pitanja koja razjedinjavaju naroda u BiH rješavaju mirnim putem.

Kako je u svom obraćanju naglasio ambasador Murphy, mladi bh. političari moraju naučiti da saslušaju drugu stranu i pronađu kompromisna rješenja za probleme koji su zajednički za sve građane BiH.

– Drago mi je što mogu razgovarati s mladim ljudima, koji će, nadam se, učestvovati u oblikovanju ove zemlje.

Oni moraju naučiti važnost demokratskog procesa i birača u ovoj zemlji, te održavanja konstruktivnog dijaloga, kako bi se indentifikovali problemi koji su zajednički za sve građane ove zemlje, te da bi se pronašla kompromisna rješenja – kazao je ambasador.

Naglašava da to ne znači da se svi u ovom političkom procesu trebaju slagati svo vrijeme, te da je neslaganje uobičajeni dio demokratskog procesa.

– Različita mišljenja i gledišta, te iznalaženje kompromisa je ono čemu oni trebaju težiti. Morate biti tolerantni, morate saslušati jedni druge, a sve s ciljem da pronađene kompromisno rješenje problema.

To znači da kroz svoje aktivnosti trebate prevazići zaostavštinu prošlosti i politike koje su bile fokusirane na podjele i politike straha, a koje ovu zemlju vuku unazad već predugo, te da se okrenete budućnosti i nadi – zaključio je Murphy.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.