Ambasador SAD u BiH Michael Murphy se javio iz bh. grada: “Zabrinjavajuće je šta se događa”

Michael J. Murphy, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, danas je posjetio općinu Sanski Most i vodopad Bliha. Pozvao je sve koji se nađu u blizini da posjete ovo mjesto, kako ga je nazvao, jedno od mnogih čuda bh. prirode. Podsjećamo, mještani više sela kod Sanskog Mosta se već godinama suočavaju s brojnim problemima zbog širenja rudokopa na kojima mrki ugalj eksploatiše firma iz Posušja.

-Ono što se zbiva oko vodopada u zaštićenoj zoni je zabrinjavajuće.

Radi se o privatnom preduzeću koje vrši iskopavanje uglja, koje to čini na način da šteti lokalnim zajednicama, zagađuje vode, krši vlastite ugovore o koncesiji i čini to van obima dozvoljenih radova – kaže ambasador Murphy dodajući da se danas sastao s aktivistima organizacije “Život na uglju” koja se bori da zaštiti prirodu.

-Mi ih s ponosom, podržavamo u njihovim nastojanjima – dodao je Murphy.

Podsjećamo, mještani više sela kod Sanskog Mosta se već godinama suočavaju s brojnim problemima zbog širenja rudokopa na kojima mrki ugalj eksploatiše firma iz Posušja.

Mještani se žale kako su im ugrožene poljoprivredne parcele na koje se, kako tvrde, odlaže jalovina i pokrivka, te su mišljenja kako je zbog rudnika u potpunosti ugrožena poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane.

I u proteklom periodu su mještani Fajtovaca, Modre, Naprelja, Skucanog Vakufa i okolnih sela u nekoliko navrata su organizovali protestna okupljanja.

Pogledajte snimak koji je objavila Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.