in ,

Ambasador SAD u BiH upozorava: “Lideri opstruišu reforme da zaštite vlastite interese”

Govoreći na konferenciji u Sarajevu pod nazivom “Integritet izbornog procesa u Bosni i Hercegovini”, Nelson je pozdravio formiranje Interresorne radne grupe koja bi trebala naći rješenje za dugogodišnje probleme u izbornom procesu

Konstantno postoje politički lideri koji opstruišu takve reforme kako bi zaštitili vlastite interese, izjavio je u petak, 21. maja ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Eric Nelson govoreći o potrebnim reformama izbornog procesa u BiH – piše Glas Amerike.

Govoreći na konferenciji u Sarajevu pod nazivom “Integritet izbornog procesa u Bosni i Hercegovini”, Nelson je pozdravio formiranje Interresorne radne grupe koja bi trebala naći rješenje za dugogodišnje probleme u izbornom procesu.

Pozvao je da članovi grupe traže preporuke od svih relevantnih zainteresiranih strana, posebno Centralne izbore komisije BiH (CIK) i civilnog društva.

Istakao je da će CIK BiH biti institucija odgovorna za implementaciju svih promjena koje budu dogovorene zbog čega moraju biti dio procesa izmjena izbornog zakonodavstva.

„Najbolje vrijeme za promjene je uvijek sadašnje vrijeme, te lidere treba pitati, ako ne sada, kada?“, rekao je Nelson navodeći da bi godina koja nije izborna trebala biti iskorištena za reformske procese.

„Izbori daju građanima sposobnost za promjenu koju žele postići i mogućnost da na odgovornost pozovu političke lidere koji to nisu mogli osigurati. Uočeni nedostaci jasan su znak da je izbornom procesu neophodno unapređenje posebno u smislu da bi se izbjegle manipulacije tim procesom“, istakao je ambasador SAD.

Selektor Ivaylo Petev objavio spisak Zmajeva pa itekako iznenadio navijače: Nema Džeke, Pjanića, Višće…

Željko Komšić bez dlake na jeziku kod Senada Hadžifejzovića: “Iz SDA su predlagali da se ne raspravlja o ANP-u, bilo je svakakvih rečenica!”