Ambasadori EU i SAD u BiH o posebnoj sjednici NSRS: Vjerovatno ćete čuti da se Zapad “miješa” u unutrašnje stvari

Danas će se ruski ambasador u BiH obratiti Narodnoj skupštini Republike Srpske. Delegati u Narodnoj skupštini će vjerovatno čuti dezinformacije o brutalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, poručuju ambasadori EU i Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Izjavu prenosimo u cijelosti.

“Vjerovatno ćete čuti da Rusija štiti ljude od nacizma. Ovo su nečuvene laži. Moskva želi iskoristiti kulturološke i vjerske veze koje ima sa srpskim narodom da bi vašu pažnju odvratila od svojih zločina u Ukrajini.

Delegati NSRS imaju moć da stanu u odbranu civilizacijskih vrijednosti tako što će odbiti cinične dezinformacije Rusije i stati na stranu hiljada Ukrajinaca koji su meta napada, koji bivaju kidnapovani, silovani, mučeni i ubijani u ratu koji vodi Rusija.

Kao garanti Daytonskog mirovnog sporazuma, partneri BiH iz EU i SAD rade na tome da svim građanima BiH osiguraju da u potpunosti iskoriste svoja kulturološka i etnička prava. Efikasna zaštita ovih prava je u središtu evroatlantskih integracija.

Građani Bosne i Hercegovine – Srbi, Hrvati i Bošnjaci i svi ostali – znaju da je ovo put ka boljoj budućnosti njihove djece ovdje, baš ovdje, u njihovoj zemlji. Mi štitimo prava, ne gazimo ih kako je to radila i radi Rusija sopstvenim građanima, a sada i građanima Ukrajine.

Vjerovatno ćete čuti da se Zapad „miješa” u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine prisiljavajući je da provodi reforme.

Ova zemlja aplicirala je za članstvo u EU po sopstvenoj želji. Da, proces evroatlantskih integracija koji je odabrala BiH donosi i potrebu za reformama. Ovo nije miješanje u unutrašnje stvari. Miješanje je ono što Rusija radi u BiH: podstiče podjele u ovoj zemlji i prijeti ozbiljnim posljedicama ukoliko BiH odabere da iskoristi svoja suverena prava.

EU i SAD i dalje su prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko distrikta kao sastavnih i ključnih dijelova zemlje. Manipulacija Moskve nema snagu da oslabi našu podršku ili uništi odlučnost građana BiH koji se bore za bolju budućnost unutar evroatlantske zajednice država”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.