in ,

Ambasadori kvinte i Evropska unija o prijetnjama iz RS: “Entiteti nemaju pravo otcjepljenja, OHR može zatvoriti samo Vijeće za provedbu za mira!”

Hoće li svi konačno doći tobe?

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu, odogvorili su na jučerašnje zaključke NSRS.

– Ponovo izražavamo svoje opredjeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta koji nemaju pravo na otcjepljenje od BiH – navodi se u zajedničkom saopćenju ambasada.

U vrijeme kada se zemlja suočava sa brojnim problemima, uključujući pandemiju, pozivamo sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba njenih građana, uključujući potrebu za reformama neophodnim za ekonomski oporavak i napredak na putu ka EU, a ne na izjave koje unose podjele.

– Put naprijed za BiH je jasno formulisan u Mišljenju EU i OHR agendi 5+2, i to je ono na šta treba da se fokusiraju institucije koje traže okončanje međunarodne supervizije. U međuvremenu, nastavljamo pružati podršku i visokom predstavniku i EUFOR-u. Doprinos snaga EUFOR-a miru i stabilnosti još uvijek je od ključne važnosti u BiH, te nastavljamo u potpunosti podržavati njihov rad – dodaje se u saopćenju.

Podsjećaju da svaku odluku o eventualnom zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) donosi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC).

– Preduslovi za zatvaranje OHR-a jasno su definisani agendom 5+2, koja mora biti u potpunosti provedena. Do tada, visoki predstavnik nastavlja sa ključnom ulogom u provedbi civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima koja mu je dala međunarodna zajednica.

Po svim navedenim pitanjima, visoki predstavnik blisko sarađuje sa domaćim akterima, uključujući predstavnike RS.

Pozivamo sve strane u BiH, na svim nivoima vlasti, da održavaju konstruktivnu atmosferu i ulažu napore u ostvarenje bolje budućnosti za sve građane – zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Tragična nesreća na katastrofalnim bh. cestama: Vozač automobila na M-17 poginuo u sudaru s kamionom

Fantastični Rade Krunić pokazao Evropi da je hladan kao špricer: Pogledajte kako je u sudijskoj nadoknadi asistirao za izjednačenje Milana!