Američka ambasada čestitala građanima Bosne i Hercegovine: “Sada je vrijeme da vladajuća koalicija počne vladati i provoditi vitalne reforme”

Američka ambasada oglasila se na Twittweru gdje je čestitala građanima Bosne i Hercegovine formiranje nove Vlade Federacije.

“Sada je vrijeme da vladajuća koalicija počne vladati i provoditi vitalne reforme potrebne za rast ekonomije Federacije, jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i poboljšanje socijalnih usluga”, naveli su iz Ambasade.

Dalje dodaju da se nadaju da će nova Vlada iskoristiti ovu priliku da osigura upravljanje kakvo građani Federacije žele i zaslužuju.

Podsjetimo da je Vlada FBiH danas imenovana u Predstavničkom domu Parlamentu FBiH, nakon što je to jučer svojom odlukom omogućio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Predstavnici stranaka okupljenih oko Trojke i HDZ-a izglasali su formiranje nove vlade sa 51 glasom za u Predstavničkom domu FBiH.

Pored 51 glasa za, jedan zastupnik bio je suzdržan dok su dva bila protiv.

Formiranju, tačnije potvrđivanju nove vlade prethodili su protesti ispred zgrade Parlamenta gdje su se okupili građani koji su izrazili nezadovoljstvo odlukama Christiana Schmidta i formiranjem vlasti u FBiH na ovakav način.

Sjednica je nekoliko puta prekidana zbog toga što su predstavnici stranaka tražili pauze, a nakon što je sjednica nastavljena zvaničnici Demokratske fronte napustili su sjednicu te su se pridružili građanima ispred zgrade.

Nešto kasnije, isto su uradili i zvaničnici SDA.

Tokom sjednice, ekspoze nove vlade pročitao mandatar Nermin Nikšić koji je rekao kako će se nova vlada fokusirati na ekonomske reforme.

Nikšić večeras gostuje u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem.

Prenos emisije uživo gledajte na videu ispod.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.