Američka ambasada nakon što je Vijeće za provedbu mira “uzelo stvari u svoje ruke”: Lideri BiH ne ispunjavaju svoje ustavne obaveze!

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon današnje sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC), te je, između ostalog, istakla da bh. lideri ne ispunjavaju svoje ustavne obaveze i obećanje biračima da će im osigurati bolju budućnost u okviru euroatlantske porodice.

– Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i član Vijeća za implementaciju mira, SAD su naglasile jasnu poruku koju su poslali članovi PIC-a u podršci ulozi visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i unapređenju agende 5+2 do kraja međunarodnog nadzora.

PIC je također naglasio svoju snažnu podršku EUFOR-ovoj operaciji Althea i njegov kontinuirani puni mandat da osigura sigurno okruženje u BiH.

Lideri BiH ne ispunjavaju svoje ustavne obaveze i ne ispunjavaju obećanje svojim biračima da će im osgurati bolju budućnost u okviru euroatlantske zajednice naroda.

Zajedno s kolegama iz Upravnog odbora PIC-a, nastavit ćemo podržavati hrabro bosanskohercegovačko civilno društvo i druge aktere koji rade na jačanju bosanskohercegovačke demokratije, rastu bh. ekonomije i pozivaju korumpirane i destabilizirajuće aktere na odgovornost za svoje postupke – naveli su iz Ambasade SAD-a.

Podsjećamo, Ambasada SAD-a u BiH oglasila se na svom zvaničnom Twitter nalogu nakon nametanja odluke o finansiranju Općih izbora, koju je danas donio visoki predstavnik Christian Schmidt.

Kažu kako je današnjom Schmidtovom odlukom zaštićena demokratija.

– Pozdravljamo današnju odluku visokog predstavnika Šmita da zaštiti demokratiju BiH tako što će CIK-u obezbijediti puni iznos sredstava koja su potrebna za organizaciju općih izbora 2. oktobra, rečeno je iz ambasade SAD-a u BiH.

Iz američke ambasade, također, navode kako podržavaju Schmidtovu odluku na osnovu koje u budućnosti nećemo imati problema sa finansiranjem izbora.

– Također pozdravljamo amandmane visokog predstavnika na Zakon o finansiranju institucija BiH i Izborni zakon BiH, koji će pomoći da se osigura da sredstva za izbore u ovoj zemlji u budućnosti više ne mogu biti taoci nedobronamjernih političkih aktera, istakli su.

U zaključku svoje objave naglasili su kako će međunarodna zajednica nastaviti sa zaštitom integriteta i funkcionalnosti naše zemlje.

– Žalosno je da su neodgovorni lideri odlučili da ne poštuju osnovna prava građana BiH u ovoj demokratiji koristeći izbore kao političko cjenkanje. Periodični, slobodni i pošteni izbori su garancija Dejtona i osnovno pravo sadržano u Ustavu BiH.

Međunarodna zajednica će nastaviti koristiti alate koji su joj na raspolaganju kako bi zaštitila integritet i funkcionalnost i Dejtonskih i BiH institucija. Politički lideri koji prijete i jednom i drugom moraju biti pozvani na odgovornost, zaključuju oni.

Podsjećamo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je odluku o finansiranju Općih izbora 2022. godine poništavajući odluku Ministarstva finansija BiH da CIK-u alocira samo 9,5 miliona KM. Objavljujući svoju odluku kazao je i da oni koji blokiraju izborni proces moraju odgovarati.

“Primio sam k znanju odluku koju je sa zakašnjenjem jučer donijelo Vijeće ministara, a koja se čini korak u pravom smjeru.

Gledajući odluku vidio sam da je dobra, ali da nije dovoljno dobra. Nakon što sam prikupio detaljne informacije na zajedničkom sastanku s Ministarstvom finansija i CIK-om, sasvim mi je jasno da planirana sredstva nisu dovoljna”, rekao je Schmidt

S obzirom na to, on navodi da je potrebno hitno osigurati sav novac, odnosno svih 12,5 miliona KM.

“Ovom odlukom nalažem sljedeće. CIKBiH dobit će iznos od 12,5 miliona KM koji je inicijalno određen za izbore kao posebna alokacija, ali to ne uključuje dalja izdvajanja koja bi mogla biti potrebna za organizovanje izbora. Moje odluke pravosnažno mijenjaju odluku Vijeća ministara i dodjeljuju cijeli iznos CIK-u, a osiguravaju se i trajna sistemska rješenja za automatsko i kontinuirano finansiranje izbora”, naveo je on.

Navodi da odluke o izdvajanju novca za izbore 2022. i o rješavanju problema finansiranja ubuduće, stupaju na snagu čim budu objavljene na web stranici OHR-a.

“Nisam zadovoljan što sam morao donijeti ovu odluku. Moram reći da ovo nije dobro jer pokazuje da odgovorni nisu bili u stanju organizovati nešto što je samo po sebi proceduralna stvar”, rekao je Schmidt.

Zatim je naglasio da “svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovama demokratije mora odgovarati”.

“Međunarodna zajednica će to pomno pratiti. BiH se nalazi na ključnoj tački historije u kojoj je u prilici da priđe bliže EU, ali bi za to prvo trebalo da bude u stanju sama organizovati svoje izbore”, zaključak je Christiana Schmidta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.