Američka ambasada nedvosmileno nakon Schmidtove odluke : Međunarodna zajednica je morala reagovati

U Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država komentarisali su današnju odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Poručili su da je vlast u RS jednostrano antiustavno djelovala po ovom pitanju.

“Lideri u Republici Srpskoj su nažalost odbili biti konstruktivni po pitanju državne imovine. Umjesto toga odlučili su se na antidejtonsko, antiustavno i jednostrano djelovanje”, istakli su.

Ocijenili su da je odbijanje da dobronamjerno djeluju u državnim institucijama te da razgovaraju o državnoj imovini primoralo, kako su naglasili u Američkoj ambasadi, da reaguje.

Između ostalih, Schmidtovu odluku su pozdravili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA), član Predsjedništva Željko Komšić (DF), ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA) i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Podsjećamo, Schmidt je saopštio da je koristeći ovlasti suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS.

– Donio sam nalog o suspenziji Zakon o nepokretnoj imovini RS. Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda, rekao je Schmidt.

On je dodao da je proširio i zabranu raspolaganja državnom imovinom.

– Ova odluka znači da samo država BiH može raspolagati državnom imovinom, odnosno raspoređivati vlasništvo nad državnom imovinom, rekao je Schmidt.

Ističe da ovo ne znači da državna imovina ne treba da se raspodijeli između entiteta, države i drugih nivoa. Dodao je da pitanje državne imovine se ne može riješiti jednostranim mjerama već samo procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Građanima RS želim reći da odluke koje sam donio nikako ne umanjuju status tog entiteta. Oba entiteta imaju svoje mjesto u Opštem okvirnom sporazumu za miri to će tako ostati. Ali to ne daje osnovu za odlučivanje protiv ustava, ali ono što smo vidjeli u Banjaluci je nepoštivanje Ustava BiH.

Zakon koji su usvojile vlasti RS narušile bi pravnu sigurnost i investiciono okruženje. Ljudi koji žele investirati u RS žele biti sigurni da je ono u šta investiraju u skladu sa zakonom”, rekao je Schmidt.

Naveo je kako radi na pravnoj sigurnosti i pzvao sve da sjednu i donesu razumno rješenje o imovini nakon 14 godina razgovara bez rezultata.

Podsjetimo, predsjednica RS Željka Cvijanović objavila je Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.