Američka ambasada u BiH odgovorila jasno: Nema pravnih, tehničkih niti političkih razloga za odgodu oktobarskih izbora

Politika SAD bila je i jeste da je budućnost Bosne i Hercegovine u evroatlantskim institucijama, uključujući EU.

Odgovornost je bh. političkih lidera da provedu neophodne reforme koje će BiH i odvesti u tom pravcu, kazali su iz Američke ambasade u BiH za Novinsku agenciju Patria.

Pitanja na koja su odgovarali iz Ambasade SAD-a bila su usmjerena ka izjavama Gabriela Escobara koji je kazao da je ‘BiH najveći problem’, te da ‘građansko uređenje BiH je moguće tek nakon što uđemo u EU’.

Na pitanje da kažu stav novog ambasadora SAD u BiH i da li je na pomolu nova politika SAD-a prema BiH ili, pak, Escobar zastupa svoje stavove ne prateći previše politiku State Departmenta iz Ambasade nisu konkretno odgovorili osim da SAD podržavaju put BiH u EU, ali su ponovili ranije stavove u vezi održavanja izbora.

“Izbori su osnovno demokratsko pravo; obaveza je bh. lidera da osiguraju financiranje i pravovremeno održavanje izbora. Nema pravnih, tehničkih niti političkih razloga za odgodu oktobarskih izbora. Opredjeljenje za održavanje redovno zakazanih, slobodnih, fer i demokratskih izbora također je dio obaveza BiH prema OSCE.

Parlament BiH treba brzo djelovati i usvojiti zakonodavstvo iz oblasti integriteta izbornog procesa kako bi građane uvjerio da je njihov glas bitan i da nema manipulacija niti prevara. To je ono što birači svih političkih stranaka u BiH žele, zaslužuju i očekuju”, dodali su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.