Američka ambasada u BiH reagovala na ograničavanje mirnih okupljanja u Prijedoru!

Pravo na mirno okupljanje temeljno je pravo zagrantovano u ustavu BiH, a Sjedinjene Države oštro osuđuju ograničenja mirnih okupljanja, kažu iz ambasade SAD-a u BiH.

Danas, dok se pridružujemo odavanju počasti prijedorskim civilnim žrtvama, posebno smo zabrinuti što prijedorske vlasti ograničavaju obilježavanje godišnjeg skupa posvećenog komemoraciji civilnim žrtvama rata 1992-1995.

Vlasti Prijedora i RS imaju institucionalnu odgovornost za promicanje tolerancije i poštovanja prema žrtvama.

Ograničavanjem da žrtave obilježavaju svoje stradanje narušava međusobno povjerenje i potkopava izglede za pomirenje, koje je neophodno kako bi se osigurala mirna i prosperitetna budućnost za sve građane BiH.

Sjedinjene Države nastavljaju pozivati ​​vlasti BiH na svim nivoima da promoviraju prihvatanje sudski utvrđenih činjenica o ratu 1992-1995, odaju počast svim civilnim žrtvama, pomognu preživjelima i traže pravdu, stoji na Twitter nalogu ambasade SAD-a u BiH.

U Prijedoru se obilježava “Dan bijelih traka”, dan sjećanja na ubijene Prijedorčane 1992. godine. Među ubijenim je 102 djece. Za razliku od proteklih godina neće biti mirne šetnje.

Na trgu Majora Zorana karlice se čitaju imena ubijene djece, a nekoliko stotina ljudi je došlo na obilježavanje Dana bijelih traka.

Podsjetimo, Plan je bio obilježiti kao i svih proteklih devet godina i mirnoj šetnji od lokacije gdje je planiran spomenik ubijenoj djeci pa do Trga. PU Prijedor je zabranio mirnu šetnju i dao organizatorima sat vremena za okupljanje od 12 do 13 sati na trgu Majora Zorana Karlice.

“Silom prilika smo morali promijeniti naš plan i program zbog rješenja kojeg smo dobili jučer u 9 sati ujutro gdje je načelnik PU Prijedor rekao da ne možemo imati mirnu šetnju i dao nam samo sat vremena.

To je uvredljivo jer je jučer bila šetnja obilježavanja “odbrane grada” i bio je zatvoren saobraćaj. To shvatamo kao diskriminaciju i pokušaj vraćanja u devedesete godine”, kazao je Fikret Bačić, predsjednik Udruženja ubijene prijedorske djece.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.