Američka ambasada u BiH žestoko: “Odluka HDZ-a je neodgovorna i neopravdana!”

Ambasada SAD u BiH osudila je protivljenje ministara u Vijeću Ministara iz redova HDZ-a BIH da se uvrsti tačka o finansiranju općih izbora koji su najavljeni za oktobar ove godine u dnevni red sjednice.

Obratili su se riječima da je takvo ponašanje neodgovorno i u protivnosti sa deklarativnom posvećenošću te stranke europskim integracijama države.

BiH institucije imaju više nego dovoljno vremena

“Odluka HDZ-a BiH da tokom današnje sjednice Vijeća Ministara blokira finansiranje izbora je neodgovorna i neopravdana.

BiH institucije imaju više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavni obaezu i obezbjede finansiranje jedne od najosnovnijih demokratskih radnji kao što su slobodni i pošteni izbori.

Ponašanje HDZ-a BiH kada je u pitanju ovo i druga pitanja poput protivljenja ključnim reformama koje zahtijeva Europska unija, a koje smo vidjeli u proteklim sedmicama, nije dosljedno sa deklarativnom posvećenošću stranke europskim integracijama.

Funkcionalna vlada, a ne opstrukcije i korupcija, je jedini način da BiH, njeni konstitutivni narodi kao i građani krenu naprijed.” saopšteno je iz Ambasade SAD-a.

Iz HDZ-a BiH su se oglasili nakon što su jučer blokirali usvajanje odluke o izdvajanju novca za održavanje izbora u oktobru ove godine. Iz ove stranke tvrde da je odluka bila nezakonita.

“Neviđeni javni i medijski pritisci na ministra financija i riznice BiH Vjekoslava Bevandu kulminirali su neskrivenim pozivom na kršenje zakona.

Takvi pokušaji nedvojbeno mogu se kvalificirati kao rušenje pravne države i vladavine zakona”, navode iz HDZ-a.

Kako dalje navode, “višemjesečni spinovi prema javnosti došli su do vrhunca nakon odbijanja hrvatskih ministara u Vijeću ministara da učestvuju u takvim radnjama koji dodatno urušavaju politički sistem”.

“Pitamo se gdje su predstavnici tih politika koji posljednjih 17 mjeseci blokiraju regularne procedure usvajanja budžeta.

Gdje su tada bili, zašto su šutili i zašto su vršili takve opstrukcije.

Ili je pak bilo važnije zbog blokade dogovora oko Izbornog zakona zablokirati apsolutno sve, pa naknadno izigravati političku nevinost”, stoji u reakciji HDZ-a.

VIŠE NA LINKU: Oglasili se iz HDZ-a: “Udar na pravnu državu su pritisci na ministra Bevandu da radi protuzakonito”

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.