Američka ambasada u Bosni i Hercegovini poslala vrlo snažne poruke: “Zajedničku historiju časti i požrtvovanja. Zajedno u dobru, zajedno u zlu”

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini objavila je video posvećen obilježavanju godišnjice završetka Drugog svjetskog rata u Evropi uoči Dana pobjede nad fašizmom.

Istaknuto je da svijet trenutno proživljava neizvjesna vremena te da je obilježavanje ovog datuma važnije nego ikada ranije.

Naglasili su da ova godišnjica sve nas podsjeća na jedinstvenu zajedničku historiju.

“Zajedničku historiju radosti i tuge, zajedničku historiju časti i požrtvovanja, zajedničku historiju ljudskih prava, zajedničku historiju za koju smo se borili, zajedničku historiju koja poziva na solidarnost i motiviše nas da pomažemo, zajedničku historiju suprotstavljanja ugnjetavanju, diktatorima, zajedničku historiju poštovanja demokratije, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, zaštite slobodne i pravedne budućnosti za sve.

Zajedničku historiju koja će pobijediti neistine, dominirati nad dezinformacijama, zajedničku historiju koja nas je ujedinila i koja nas drži zajedno, onu koja oblikuje našu budućnost i koja se stvara.

Zajedno u dobru, zajedno u zlu. Zajedno”, poruke su američke ambasade sažete u videu koji traje nešto više od minutu.

Video je posebno usmjeren na trenutnu situaciju u Ukrajini pa je tako kroz ubačene fotografije prikazana solidarnost svijeta sa ukrajinskim narodom, ali i u jednom navratu se pojavljuje i natpis da Rusija pokušava izmijeniti historiju.

Shodno tome, poslana je poruka cijelom svijetu, a posebno Rusiji navodeći parolu “zajedničke historije” spominjući Praško proljeće, pridruživanje Mađarske Evropskoj uniji, ali i Ukrajinu danas prikazujući prikupljanje pomoći Ukrajincima u Poljskoj, vojsku na linijama odbrane.

Prikazane su također i neke historijske ličnosti i događaji od Winstona Churchilla, bivšeg premijera Velike Britanije pa sve do pada Berlinskog zida.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.