Američki ambasador Eric Nelson poslao jasan poziv bh. političarima: “Stvoriti okruženje u kojem mediji funkcioniraju bez pritiska i straha!”

Ambasada SAD nastavlja podržavati slobodu medija i pružati pomoć razvoju profesionalnih i neovisnih medija u Bosni i Hercegovini, poručio je ambasador Eric Nelson na Svjetski dan slobode medija koji se obilježava 3. maja, te je pozvao vlasti da stvore okruženje u kojem mediji mogu funkcionirati bez pritiska, zastrašivanja i straha.

“Moj tim i ja potpuno smo svjesni poteškoća s kojima se suočavaju mnogi novinari u BiH dok izvještavaju o raznim problemima i rade da bi vlasti pozvali na odgovornost, a građane informisali,” naglasio je Nelson, poželivši medijskim profesionalcima u BiH da budu “snažni i hrabri” dok igraju jednu od najvažnijih uloga u demokratskom društvu.

Zajedničku poruku na Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava već 30 godina, poslale su i šefica Misije OSCE u BiH Kathleen Kavalec i ambasadorica Švedske Johanna Stromquist, upozorivši na sve veći broj izazova s kojima se suočavaju novinari i novinarke u BiH.

“To bi se trebalo ticati svih nas jer su medijske slobode i slobode govora osnove demokracije. Posebno u vrijeme krize. Ljudima je potreban pristup pouzdanim informacijama”, istakle su Kavalec i Stromquist.

Upozorile su kako napadi i prijetnje odvraćaju mnoge novinare i novinarke od obavljanja svog posla, te kako su novinarke posebno ugrožene.

“Vlasti moraju osigurati da novinari i novinarke imaju pristup tačnim informacijama i da mogu slobodno izvještavati bez straha. Mi potičemo sve ljude da udruže snage da poštuju i štite slobodu izražavanja i slobodu medija”, zaključuju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.