Američki ambasador Michael Murphy jako snažno poručio u Bratuncu: Priznavanje utvrđenih činjenica o prošlosti je od suštinskog značaja za bolju budućnost!

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy stigao je u Memorijalni kompleks i šehidsko mezarje “Veljaci” kod Bratnuca, gdje će biti ukopani posmrtni ostaci četiri žrtve proteklog rata.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Bratunca, a njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani godinama kasnije na različitim lokacijama na području ove općine.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine u Veljacima je Hodžić (Beriza) Salmir, dječak iz mjesta Suha, koji je u momentu ubistva imao samo devet godina.

– Danas sam otputovao u Bratunac da odam počast civilnim žrtvama rata 1992-1995 iz ove općine – navedeno je na Twitter profilu Američke ambasade u BiH.

Uz fotografiju ambasadora, još se navodi:

– Priznavanje utvrđenih činjenica o prošlosti, odavanje počasti svim civilnim žrtvama, podrška preživjelima, energično procesuiranje počinitelja i osiguravanje odgovarajuće komemoracije su od suštinskog značaja za pomirenje i bolju budućnost.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.