Američki ambasador Michael Murphy nedvosmisleno pozvao političare da se ‘maknu s puta’ projektu južne interkonekcije

U Neumu se danas održava Energetski samit 2024. pod pokroviteljstvom Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose i regulatornih energetskih tijela, uz podršku međunarodnih institucija, na kojem se raspravlja o reformi energetskog sektora BiH. Među učesnicima koji su se obratili skupu bio je i američki predsjednik u BiH Michael Murphy, koji je pozvao na jačanje energetske sigurnosti zemlje, a osvrnuo se i na projekat južne interkonekcije. “Sat otkucava i vrijeme je za djelovanje”, upozorio je.

“Ove godine sa samita šaljem hitnu poruku, ističe vrijeme za provodjenje ključnih reformi koje su potrebne da se isprave godine lošeg upravljanja, korupcije i zanemarivanja, koji su energetski sektor BiH ostavile u užasnom stanju, slabe i nefunkcionalne“, poručio je Murphy na početku obraćanja.

Naglasio je potrebu jačanja energetske sigurnosti zemlje, uz naglasak da je to potrebno učiniti odmah.

“Odgađanje donošenja propisa, korupcija, ovisnost o ruskom gasu, stara infrastruktura i nadolazeći porezi na ugljik samo su neki od hitnih izazova koji prijete energetskoj sigurnosti zemlje u narednim decenijama i koji bi mogli izbaciti iz tračnica njen energetski sektor u narednim decenijama“, kazao je Murphy.

Ukazao je i na potrebu diverzifikacije izvora snadbijevanja prirodnim gasom kako bi se izbjegle najštetnije posljedice onog što je nazvao “ruska energetska prisila nad Europom”.

Pozvao je Vladu FBiH da donese zakon o južnoj interkonekciji i aplicira za financranje ovog projekta, prije nego prilika za izgradnju nove gasne infrastrukture bude “zauvijek izgubljena”, a političare pozvao da ne blokiraju ovaj projekt.

“Političari vođeni vlastitim interesima moraju se maknuti s puta ovom projektu koji uživa širok konsenzus, i koji će osigurati alternativni izvor prirodnog gasa, otvoriti nova dobro plaćena radna mjesta i omogućiti privrednu revitalizaciju Hercegovine i biti podrška ekonomskom rastu cijele Federacije“, naglasio je ambasador – prenosi N1.

Ukazao je i na potrebu energetskih reformi na državnom nivou zasnovanih na jasnim tehničkim i ekonomskim principima.

“Siguran energetski sektor može biti temelj stabilne i prosperitetne privrede i društva. BiH može postići tu sigurnost prije nego bude prekasno,

ukoliko se njeni lideri posvete hitnom djelovanju, integritetu, suradnji i provođenju vlasti koje građane stavlja na prvo mjesto“, kazao je ambasador i zaključio:

“Sat otkucava i sada je vrijeme za djelovanje“.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.