Američki ambasador Michael Murphy obišao Kazane i odao počast žrtvama, ali je uputio i kritike: “Spomenik je nepotpun bez imena žrtava i nalogodavca zločina Cace”

Ambasador Sjedinjenih Država u BiH Michael Murphy obišao je spomen-obilježje na Kazanima kako bi odao počast srpskim žrtvama koje je tokom opsade Sarajeva ubila jedinica pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Kako je objavio na službenom Twitter profilu američke ambasade u BiH, rat u u našoj zemlji bio je užasna tragedija.

“Zato je dužnost današnjih lidera da promovišu pomirenje, pozovu počinioce zločina na odgovornost i da odaju priznanje i odaju počast žrtvama. Nedavno sam odao počast žrtvama na Kazanima”, napisano je.

Murphy je rekao da ke zasluga čelnika Sarajeva što su im podigli spomen obilježje.
“Međutim, pomirenje zahtijeva priznavanje svih teških istina iz prošlosti. Memorijal Kazani je nepotpun bez imena svih žrtava i jasnog, otvorenog priznanja počinilaca zločina. Ubistva na Kazanima naredio je Mušan Topalović Caco, komandant Desete brdske brigade Armije Republike BiH”, stoji u objavi.

Zaključio je da se raduje danu kada će spomen obilježje Kazani odražavati ovu činjenicu.

Podsjećamo, postojalo je više prijedloga šta bi trebalo biti ispisano na spomeniku.

Za zločine na Kazanima, na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade ARBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.