Američki ambasador Michael Murphy odlučno: Ne želimo vidjeti Dodika i ova dva čovjeka na javnim funkcijama

Sjedinjene Američke Države nastavit će koristiti sva sredstva koje imaju na raspolaganju kako bi održali mir i stabilnost u BiH, uključujući tu i nastavak primjene sankcija protiv svih osoba i institucija koje to ugrožavaju, najavio je američki veleposlanik u Sarajevu Michael Murphy. U intervju za novinsku agenciju Fena Murphy je istaknuo kako su SAD već 30 godina najjači parter BiH i ta se činjenica neće promijeniti.

“To je trajna posvećenost koja je postojala prije mene i nastavit će se u budućnosti. Želimo vidjeti da je BiH čvrsto usidrena u euroatlantske institucije – NATO-u i Europsku uniju”, kazao je ambasador.

Istakao je kako druge krize širom svijeta poput rata u Ukrajini i na Bliskom istoku neće utjecati na razinu američkog angažiranja u BiH.

Dodao je kako je zabrinjavajuće to što neki političari u BiH pokušavaju iskoristiti te krize kako bi širili podjele u Bosni i Hercegovini i tako dodatno komplicirali stanje u njoj, opterećeno izazovima poput autokracije koja se, kako kaže, sve više nameće u Republici Srpskoj, kao i napada iz tog entiteta na same temelje Daytonskog sporazuma. Kao drugi najveći problem identificirao je korupciju.

SAD ne žele Dodika, SDA-ovca i HDZ-ovca na javnim funkcijama

SAD su, kako je istaknuo, odlučne djelovati kada institucije u BiH ne rade svoj posao pa stoga posežu za sankcijama.

Kazao je kako su stoga pod tim mjerama ne samo brojni dužnosnici iz RS-a predvođeni Miloradom Dodikom, nego i bivši premijer Federacije BiH i dužnosnik SDA Fadil Novalić te aktualni predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta BiH Marinko Čavara iz HDZ BiH.

“Ne želimo vidjeti te ljude na javnim pozicijama”, kazao je Murphy potvrđujući kako je i HDZ-ov Čavara na popisu nepoželjnih sa stajališta SAD-a.

Čavara je ranije dospio pod američke sankcije s obrazloženjem da je svjesno radi interesa njegove stranke blokirao izbor sudaca u Ustavni sud Federacije BiH dok je bio predsjednik tog entiteta.

Murphy je ustvrdio kako nema dvojbe da u BiH postoji maligni utjecaj Rusije, koja želi zaustaviti proces euroatlantskih integracija u cijeloj regiji, ali i drugim dijelovima Europe.

“Strašna, brutalna invazija na Ukrajinu je najopipljivija manifestacija tog malignog utjecaja.

Mislim da je Dodikov zagrljaj s Putinom, nakon te barbarske invazije, nešto nemoralno i kratkovidno”, poručio je američki ambasador – prenosi Index.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.