Američki ambasador Michael Murphy se oglasio iz Neuma: “Od ključne je važnosti da Bosna i Hercegovina osigura svoju energetsku nezavisnost“

Michael Murphy, ambasador SAD u BiH sudjeluje na Energetskom samitu u Neumu gdje je poručio da su BiH potrebne funkcionalne državne institucije gdje će lideri raditi s ciljem da postižu rezultate.

„Davno je prošlo vrijeme da se svi moraju vratiti na posao. Ovdje smo jer je energetski sektor ključni za razvoj BiH. U sadašnjem kontekstu jasno je da je od ključne važnosti da BiH osigura svoju energetsku nezavisnost“, poručio je Murphy.

Ovogodišnji Samit je u organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kroz Projekt asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), EU Delegacije u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Britanske ambasade Sarajevo.

Murphy se osvrnuo i na obavezu BiH o prelasku na tzv. Proizvodnju čiste energije.

„Prije tri godine predstavnici vlasti u BiH, kao i entitetske vlasti zajedno su sa predstavnicima međunarodne zajednice potpisali izjavu da će se pozabaviti najvažnijim problemima u energetskom sektoru. Od tada je BiH postigla napredak, ali nije uspjela da usvoji Zakon o električnoj energiji i gasu na nivou BiH“, kazao je Murphy – prenosi Patria.

On je podcrtao da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene i pružat će podršku energetskom sektoru BiH.

„Nadam se da će se ovaj Samit pokrenuti posao koji se isuviše dugo čekao“, dodao je Murphy.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.