Američki ambasador u BiH Michael Murphy nedvosmisleno upozorava javnost: “Rusija i Kina prijete zajedničkim interesima”

Američki ambasador u BiH Michael Murphy obraća se novinarima na press konferenciji gdje predstavlja svoje planove i prioritete na koje će se fokusirati tokom mandata.

“BiH treba funkcionalne efikasne institucije u kojima ce učestvovati svi lideri i funkcionalne entitete koji će osigurati prospreritetnu budućnost za građane trenutno bih nema nijedno.” kazao je ambasador na početku obraćanja.

“Znam da je BiH komplikovana i da moj posao neće biti lagan ali moj tim i ja smo spremni da s partnerima rješavamo probleme.” dodao je.

Ambasador Murphy kazao je da je ruska invazija promijenila svijet i da građani BiH najbolje znaju šta znači rat – prenosi N1.

“Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO ali taj put kao i put ka EU nije lagan mora se zaslužiti i lideri moraju raditi da osiguraju budućnost koju su obećali građanima. Građani BiH imaju pravo da očekuju da političari ulože vrijeme i energiju da ispune obećanja i trebaju ih smatrati odgovornim. U naredne tri godine podržavaću pomirenje medju narodima” kazao je Murphy.

“Krivica genocida je na onima koji su ga počinil, a ne na cijelom narodu. Dužnost današnjih lidera je da poštuju žrtve i promovišu pomirenje i poštuju presude. Potom ću podržati vladavinu prava i antikorupcijske reforme jer korupcija stoji na putu EU integracija i izlaže zemlju vanjskih utjecajima malignim politikama koje potkopavaju demokratiju i pojačavaju etničke tenzije u BiH. ” kazao je Murphy.

Murphy je naveo da će podržavati i ekonmske reforme u zemlji te naveo da Rusija i Kina prijete zajedničkim interesima BiH i SAD-a.

“Peto podržavaću ću euroatlantski put BiH zajedno ćemo raditi s partnerima i liderima koji su odgovorni za budućnost zemlje da radimo na reformama. I onda ono posljednje da nam ne mogu obezbijediti demokratiju ali nam mogu pomoći na tom putu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.