Američki ambasador u BiH Michael Murphy “otvorio karte”: “SAD su jako zabrinute zbog antidejtonskog djelovanja koje dolazi iz RS”

Provođenje presude suda u Strazburu u predmetu Kovačević protiv Bosne i Hercegovine zavisiće isključivo od političkih lidera u BiH. Izjavio je to ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy u intervjuu za BHRT.

-Amandmani na Dejtonski Ustav su nešto što lokalni akteri treba sami da riješe.

Mi smo posvećeni godinama da im pomognemo u tome, i angažovani smo u nizu nastojanja da se to postigne.

Ne postoji spremnost političkih stranaka da se angažuju u dobroj volji, da pregovaraju, dođu do konsenzusa i kompromisa.

Ako stranke odbijaju bilo šta od toga, to će biti jako teško, gotovo nemoguće da se to uradi. Zavisit će od toga kako oni procjenjuju svoju pregovaračku poziciji i da li su spremni ili ne uraditi to.

Cijena za ljude u BiH biće ogromna, ako političari ne istupe i prihvate odgovornost i ne rade u najboljem interesu građana, istakao je Murphy.

Ambasador Murphy naglasio je zabrinutost zbog antidejtonskog djelovanja političara iz Republike Srpske.

-SAD su jako zabrinute zbog antidejtonskog djelovanja koje dolazi iz Republike Srpske, i zbog toga smo uradili ono što smo uradili, da objavimo sankcije.

One nisu usmjerene protiv Srba, ni protiv građana RS već na pojedince koji imaju pojedinačnu odgovornost koju moraju prihvatiti…

I ako nastave djelovati antidejtonski, antidemokratski i koruptivno, mi ćemo nastaviti djelovati protiv toga. Idealno bi bilo da se promijeni pristup političkih lidera u ovoj zemlji što se tiče njihovog ponašanja.

Ali ako se ne promijeni SAD će i dalje pojedince koji se tako ponašaju smatrati odgovornim za njihovo ponašanje, rekao je Murphy.

Osvrnuo se i na upravo završenu posjetu specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriela Escobara.

Escobar je tokom posjete BiH razgovarao sa nekim političkim liderima, ministrom odbrane BiH te predstavnicima civilnog društva, potvrdio je ambasador Murphy.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.