in , ,

Američki Kongres izglasao opoziv Donalda Trumpa, sada je na potezu Senat u kojem se odlučuje dvotrećinskom većinom

Ipak, Trump je još uvijek predsjednik SAD

Za opoziv je glasao 231 zastupnik. Iako glasanje još traje, te postoji teoretska mogućnost da se zastupnici predomisle, svjetski mediji već su objavili vijest o opozivu.

Za opoziv je glasao 221 demokrat i čak 10 republikanaca, prenosi Index.hr.

Ipak, Trump je još uvijek predsjednik SAD, a demokrate tek sad čeka teži posao. Postupak se sad seli u Senat, gornji dom Kongresa. Prema Ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni.

Drugi opoziv

Ovo je drugi put da je protiv Trumpa pokrenut opoziv.

Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrati pokušao je Trumpa smijeniti u decembru 2019. pod optužbom da je zloupotrijebio ovlasti i ometao istragu Kongresa o Trumpovim pritiscima na Ukrajinu da istraži tadašnjeg izbornog suparnika Joea Bidena i njegovog sina Huntera Bidena.

Opoziv je i tada prošao u Zastupničkom domu. 230 zastupnika glasalo je za opoziv – demokrati su glasali s 229 glasova za, a pridružio im se jedan nezavisni zastupnik. Nijedan republikanac nije tada glasao za opoziv Trumpa. 197 zastupnika glasalo je protiv opoziva – svi republikanci, zajedno s još dvoje demokrata.

No, Senat pod kontrolom republikanaca oslobodio je Trumpa u februaru 2020.

Podsjećamo, drugi pokušaj opoziva pokrenut je nakon pobune i upada Trumpovih pristalica u Kaptol tokom glasanja o potvrđivanju izbora Bidena.

U obračunima pristalica i policije poginulo je pet osoba.

Nana Fata Orlović se oglasila nakon što je najavljeno da će crkva biti uklonjena iz njenog dvorišta: “Jesu li odredili datum?”

MINUSI U BIH Evo u kojem je gradu najhladnija temperatura izmjerena jutros