Američki predsjednik Joe Biden bez ustezanja uputio jasnu poruku u vezi Balkana: “Snažno podržavamo nastavak pristupnog procesa Evropskoj uniji”

Predsjednik SAD-a Joe Biden je u razgovoru s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u ponedjeljak izrazio “snažnu podršku” za nastavak pristupnog procesa Evropskoj uniji zemalja Zapadnog Balkana.

Biden je naglasio naglasio važnost “ujednačavanja sistema međunarodnog oporezivanja”, te podcrtao kako SAD traži od G20 zemalja da na samitu krajem mjeseca postignu politički sporazum o minimalnom globalnom porezu na dobit.

Biden je izrazio “snažnu podršku” za nastavak pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, navodeno je iz Bijele kuće, prenosi Reuters.

Čelnici Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkaa sastat će se sutra da rasprave buduće članstvo za šest balkanskih zemalja: Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Deklaracija Samita će utvrditi garanciju EU o budućem članstvu šest zemalja, rekla su jučer dva EU dužnosnika.

Bogate sjeverne EU članice strahuju od ponavljanja scenarija brzog pristupa Rumunije i Bugarske 2007. godine te loše upravljane migracije istočnoevropskih radnika u Britaniju koja je mnoge Britance okrenula protiv EU.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.