Američki predsjednik Joe Biden “dugo vagao”, no na kraju odlučio “prelomiti”: SAD zabranile uvoz nafte, gasa i uglja iz Rusije!

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden saopćio je danas da je njegova zemlja blokirala uvoz nafte, gasa i uglja iz Ruske Federacije.

Nekoliko sati ranije američki mediji su saopćili da će nove sveobuhvatne mjere biti donesene s ciljem stvaranja dodatnog pritiska na režim u Moskvi, koji već drugu sedmicu bombarduje susjednu Ukrajinu.

“Blokirat ćemo sav uvoz nafte, gasa i energije iz Rusije. To znači ruska nafta neće više biti prihvatljiva u američkim lukama i američki narod će zadati snažan udarac Putinovoj ratnoj mašineriji”, rekao je Biden.

Ruski gas i nafta do sada su uglavnom bili pošteđeni sankcija koje su uvele SAD i evropske zemlje, zbog zabrinutosti od negativnog ekonomskog utjecaja, posebno na Evropu, koja više zavisi od ruske nafte, a posebno prirodnog gasa.

Odluka je zbog toga i donesena u dogovoru s evropskim saveznicima. Evropska unija dobija oko 40 posto gasa i 30 posto nafte iz Rusije te nema laku zamjenu u slučaju prekida isporuke.

Na američkom tržištu pak ruska nafta činila je oko tri posto svih pošiljki sirove nafte koje su prošle godine stigle u Sjedinjene Države, pokazuju podaci Uprave za energetske informacije SAD-a. Uvoz ruske nafte i naftnih derivata predstavljao je oko osam posto ukupnog američkog uvoza.

Do sankcija je ipak došlo nakon brojnih molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da im se dodatno pomogne i pokuša spriječiti Rusija da napada ukrajinske gradove.

Rusija je upozorila da bi mogla zatvoriti svoj glavni plinovod do Njemačke ako Zapad zabrani uvoz ruske nafte.

Zamjenik premijera Aleksander Novak rekao je da će takav potez dovesti do “katastofalnih posljedica” za globalno snabdijevanje i dovesti do udvostručenja cijene nafte na 300 dolara po barelu.

Njemačka i Nizozemska odbacile su plan u ponedjeljak, ostaje da vidimo kako će reagovati nakon ove odluke SAD.

EU dobiva oko 40 posto svog plina i 30 posto svoje nafte iz Rusije, i nema laku zamjenu u slučaju prekida snabdijevanja.

Novak je rekao da Rusija ima svako pravo na osvetu i ukazao na prošlomjesečnu odluku Njemačke da blokira certifikaciju za drugi plinovod Sjeverni tok 2 između dviju zemalja.

U nastavku obraćanja, Biden je rekao da mnogi američki saveznici nisu u poziciji da se pridruže ovakvoj odluci.

“SAD proizvode mnogo više nafte nego sve evropske zemlje zajedno”, rekao je Biden.

Dodao je da zbog toga SAD mogu povući ovakav potez za razliku od drugih i istakao da rade blisko sa evropskim partnerima na strategiji smanjenja ovisnosti o ruskoj energiji.

“Naši timovi diskutuju kako ovo provesti i danas ostajemo jedinstveni u cilju da održimo pritisak na Putina i njegovu ratnu mašineriju. Ovo je potez kojim želimo nanijeti dodatni bol Putinu, ali to će imati svoju cijenu u SAD-u. Rekao sam i ranije da će odbrana slobode koštati”, rekao je Biden.

“Do sada smo obezbjedili preko jedne milijarde dolara u podršci ukrajinskoj sigurnosti. Isporuka oružja stiže u Ukrajinu svaki dan”, dodao je.

Naglasio je da ruska ekonomija slabi i da jedna rublja trenutno vrijedi kao jedan američki penij.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.