Američki predsjednik Joe Biden jasno poručio: “Nećemo ginuti u ratu u kojem se vojska te države predala”

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden večeras se obratio naciji i svijetu povodom talibanskog preuzimanja Afganistana.

Bidenovo obraćanje dolazi malo više od 24 sata nakon pada Kabula i manje od 12 sati od dramatičnih i uznemirujućih scena koje smo gledali na Međunarodnom aerodromu Hamid Karzai u Kabulu.

U obraćanju naciji Biden je poručio da on i njegov tim za nacionalnu sigurnost prate stanje na terenu.

Na početku govora je podsjetio na to kako su SAD došle do ovog trenutka i podsjetio na napade na New York 11. septembra prije tačno 20 godina.

Istovremeno je napomenuo kako SAD nikada nisu prestale tražiti Osamu bin Ladena te da misija koja je bila poslana u Afganistan nije bila misija izgradnje države nego borba protiv terorizma.

Predsjednik je naveo nekoliko posebnih terorističkih organizacija iz nekoliko zemalja u kojima nema stalnog vojnog prisustva i protiv kojih se bore SAD. Biden je kazao kako će se boriti protiv takvih direktno i snažno.

“Kada sam postao predsjednik preuzeo sam dogovor koji je postigao predsjednik Donald Trump. Kada sam preuzeo dužnost snage su se već počele smanjivati. Talibani su bili jači neko ikada od 2011. Nije bilo primirja nakon 1. maja, nije bilo dogovora o zaštiti naših snaga, bila je samo hladna realnost”, kazao je Biden.

Biden je dodao kako nema namjeru slati nove snage na teren da se bore u trećoj deceniji u ratu u Afganistanu, dodajući da stoji iza svoje odluke.

“Afganistanski politički lideri su digli ruke i napustili zemlju, vojska se predala i nije se željela boriti. Smatram da je bila ispravna odluka da se ne borimo i ne ginemo u ratu u kojem ne žele da se bore afganistanske snage. Obučili smo i opremili 300.000 vojnika i dali im svaki alat koji bi im mogao trebati. Imali su i vazduhoplovstvo koje talibani nemaju, dali smo im sve resurse da se bore za svoju budućnost. Afganistan nije pružio otpor talibanima i nema šanse da se za godinu, dvije ili više to stanje promijeni”, rekao je Biden tokom obraćanja u Bijeloj kući.

“Naši strateški neprijatelji Kina i Rusija žele da se nastavimo boriti tamo. Kada sam primio predsjednika Ghanija i predsjedavajućeg Abdullaha i kada sam ponovo razgovarao s njima, rekao sam im da je neophodno da se izbore s korupcijom u zemlji, predložio sam im da se pozabave političkim rješavanjem situacije”, naveo je predsjednik Biden te ponovio kako ga je predsjednik Ghani u to vrijeme uvjeravao kako će se afganistanske snage boriti u slučaju potrebe.

Biden je podsjetio na građanski rat u Afganistanu i žrtve koje su podnesene u ovom sukobu te je još jednom istakao kako ne želi ponovo slati američke vojnike da gube živote u ovom ratu. Predsjednik SAD-a je naveo kako saosjeća s onima koji trenutno pate u Afganistanu, ali i sa onima koji su izgubili najdraže u ratu u Afganistanu te naveo kako je ovo duboko lično pitanje za njega – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.