Američki predsjednik Joe Biden žestoko i potpuno otvoreno kritikovao lidere Kine i Rusije jer nisu bili na klimatskom samitu

Američki predsjednik Joe Biden kritikovao je čelnike Kine i Rusije što se nisu pojavili na klimatskom samitu COP26.

U govoru u utorak navečer Biden je rekao da je klima veliki problem i da je Kina otišla, dodajući da je ista stvar s Rusijom i Putinom.

Ni ruski predsjednik Vladimir Putin ni kineski lider Xi Jinping nisu na samitu. Obje zemlje su, međutim, poslale delegacije na pregovore koji bi trebali trajati dvije sedmice, do 14. novembra.

Kina je najveći svjetski emiter ugljendioksida, a slijede je Sjedinjene Američke Države. Rusija je peta po veličini, nakon EU i Indije.

Više od 120 lidera pojavilo se na konferenciji u najvećem gradu Škotske. Zemlje su već najavile velike dogovore, uključujući globalno obećanje da će smanjiti nivoe metana do 2030. godine, kao i da će okončati i preokrenuti krčenje šuma do iste godine.

I Kina i Rusija su potpisnice obećanja da će smanjiti sječu šuma. “Prije Bidenovog govora, Putin se praktično obratio na sastanku o upravljanju šumama na samitu COP26 u utorak, rekavši da Rusija poduzima najsnažnije mjere za očuvanje šuma”, navodi se u saopćenju Kremlja.

Američki predsjednik je dao svoje komentare na pitanje o ulozi koju su druge zemlje – uključujući Kinu, Rusiju i Saudijsku Arabiju – imale u dosadašnjim pregovorima.

Rekao je da je odsustvo kineskog predsjednika Xi Jinpinga na samitu “velika greška”.

“Mi smo se pojavili. I time što smo došli imali smo duboki uticaj, ja mislim, na to kako ostatak svijeta gleda na Sjedinjene Države i njihovu lidersku ulogu”, rekao je Biden.

“Činjenica je da Kina pokušava da potvrdi, razumljivo, novu ulogu u svijetu kao svjetskog lidera – pa se ne pojavljuje”, rekao je Biden, dodajući da je odsustvo Xi Jinpinga velika greška.

Globalno zagrijavanje je “gigantski problem i oni su odstupili. Kako su to mogli uraditi i tvrditi da imaju bilo kakav liderski plašt?”, rekao je Biden.

“Ista stvar sa Rusijom i [Vladimirom] Putinom”, nastavio je Biden, dodavši da ruska šuma gori, a da predsjednik zemlje “šuti” o tome.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov nije naveo razlog zašto ruski lider nije prisustvovao kada su objavili odluku u oktobru, iako je rekao da su klimatske promjene važan prioritet za Rusiju.

Predsjednik Putin je rekao da će Rusija također nastojati da postigne neutralnost ugljika do 2060. godine, u govoru na međunarodnom energetskom forumu 13. oktobra.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.