Američki profesor Daniel Serwer bez imalo ustezanja poručio: “Sankcije SAD prema bh. političarima mora podržati i EU”

Posljednje Vijesti

Michael Murphy, kandidat predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidena za ambasadora u Bosni i Hercegovini, saslušan je nedavno pred američkim Senatom.

Njegove izjave komentarisao je za „Avaz“ Daniel Serwer, američki profesor s Univerziteta „Johns Hopkins“ i stručnjak za Balkan.

Za početak se moram ograditi, jer nisam bio u mogućnosti uživo pratiti saslušanje pred Senatom, ali sam detaljno analizirao njegovu pripremljenu izjavu koju je pročitao – istakao je Server.

Dodao je da je nakon izlaganja moguće jedino zaključiti da će Michael Murphy nastaviti baštiniti američku politiku prema zapadnom Balkanu i Bosni i Hercegovini.

– Posebno mislim da je to jasno iz dijela izjave u kojem je govorio o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine – dodao je Serwer.

Podsjećamo, Murphy je rekao da će, ukoliko njegovu nominaciju potvrdi Senat, njegovi prioriteti u radu biti podrška provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, reforme na državnom nivou i, što je najvažnije, zaštita i očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Na pitanje šta misli o Murphijevoj najavi američkih sankcija za bh. političare, Serwer odgovara da ne može nazvati ovakav stav najavom nekog žešćeg ili radikalnijeg pristupa rješavanju problema u BiH.

– Nisam siguran ni koji bi mogli biti ti radikalniji potezi SAD. Amerika već godinama koristi alat sankcija protiv pojedinaca u Bosni i Hercegovini, kao i širom zapadnog Balkana. Mislim da bi sankcije bile daleko učinkovitije kad bi postojala sinergija uvođenja mjera između Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva – naglasio je Serwer.

Govoreći o nedavnoj posjeti izaslanika SAD zaduženog za reformu Izbornog zakona BiH Matthew Palmera, Serwer je kazao da je pesimističan u vezi s tom stvari.

Na pitanje o mogućim rješenjima za reformu izbornog zakonodavstva, Serwer ističe da političari u Bosni i Hercegovini neće prihvatiti rješenja koja se nude.

Leave your vote