Američki senator otkrio detalje: “Članovi Predsjedništva BiH pred nama su se častili uvredama”

Prošle sedmice u službenoj posjeti Sarajevu boravila su tri američka senatora, a nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH senator Chris Murphy je otkrio detalje razgovora i svoja zapažanja situacije u BiH.

“Niska oblačnost odložila je naš let avionom za Sarajevo iz Beograda u srijedu ujutro, tako da smo do dolaska morali preskočiti jutarnje sastanke i krenuti pravo na najvažniji zadatak u danu – sastanak sa tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Naš sjajni ambasador Michael Murphy nas je obavijestio o detaljima u vožnji kombijem od aerodroma i s njim smo smislili strategiju pristupa sastanku”, napisao je Murphy u svom blogu.

Američki senator se osvrnuo na sastanak u Predsjedništvu BiH sa Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem.

“Naše pripreme za sastanak nisu bile važne. Od tog trenutka, Dodik i hrvatski i bošnjački lideri (Željko Komšić i Šefik Džaferović) više su bili zainteresovani da se međusobno svađaju nego da vode dijalog s nama.

Sjedili smo ‘razjapljenih usta’ dok su se oni međusobno ‘častili’ uvredama i iznosili optužbe, očito zainteresirani samo za pogoršanje postojeće krize.

Dali smo sve od sebe da im objasnimo kako se Amerika dugo bori sa istim problemima s kojima se i Bosna bori – obje naše nacije su multikulturalne i dijele vlast između jake nacionalne vlade i jakih državnih vlada.

Ali jedva su nas slušali, a mi smo napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje”, opisao je Murphy između ostalog u svom blogu – prenio je Klix.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.