Američki senatori traže da Sjedinjene Američke Države pojačaju zalaganje u BiH, te da NATO rasporedi trupe ako Rusija blokira misiju EUFOR-a

Grupa od šest američkih senatora predložilo je usvajanje zakona prema kojem bi se Sjedinjene Američke Države zalagale za jačanje vojne misije NATO saveza u Bosni i Hercegovini.

Zalaganje SAD bi za jačanje NATO saveza u našoj zemlji posebno bi došlo do izražaja ukoliko bi Rusija blokirala ponovno odobrenje misije EUFOR-a u Ujedinjenim nacijama.

Senatorka Džin Šahin (Jeanne Shaheen) je zajedno sa senatorom Rodžerom Vikerom (Roger Wicker) predstavila nacrt “Zakona o demokratiji i prosperitetu zapadnog Balkana”.

Tu inicijativu su podržali i senatori Tom Tilis (Thom Tillis), Dik Darbin (Dick Durbin), Ben Kardin (Cardin) i Kris Van Holen (Chris Van Hollen).

Kako je navedeno na stranici senatorke Šahin, zakon bi podržao ekonomski razvoj u regionu kroz inicijative o infrastrukturi, trgovini i borbi protiv korupcije,

uključujući kodifikaciju sankcija za odvraćanje destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

U nacrtu se navodi da je održavanje punog mandata snaga Evropske unije (EUFOR) u Bosni i Hercegovini u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država.

SAD se pozivaju da da iskoriste svoj utjecaj kako bi pozvale NATO savez i Evropsku uniju da preispitaju svoje misije i položaj u Bosni i Hercegovini i preuzmu proaktivnu ulogu u uspostavljanju sigurnog okruženja, posebno u smislu odbrane.

Senatori su naveli da bi se SAD trebale zalagati i za jačanje sjedišta NATO-a u Sarajevu.

Spriječavanje širenja rusko-kineskog uticaja

Pored raspoređivanja NATO trupa, senatori traže i set antikoruptivnih mehanizama i alate za spriječavanje širenja rusko-kineskog uticaja na području Balkana.

– Šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) čine pluralističku, multietničku regiju u srcu Evrope koja je ključna za evropski mir, stabilnost i prosperitet, navedeno je u prijedlogu Senatora.

Senatorka Šahin je poručila kako je “usred ničim izazvanog ruskog rata u Ukrajini i Putinovih jasnih ambicija da širi zloćudni uticaj širom Istočne Evrope, odnos Sjedinjenih Država sa zapadnim Balkanom ključan” – prenosi Avaz.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.