Američki State Department uveo nove sankcije Diani Kajmaković i Osmici: Zabranjen im ulazak u SAD

State Department u svom izvještaju koji je objavljen danas 11. decembra, na njihovoj zvaničnoj stranici, saopćio je kako su nove sankcije uvedene i bivšoj državnoj tužiteljici Diani Kajmaković te Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem čelniku Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Naime, sankcije se ogledaju kroz zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države.

Za Kajmaković State Department navodi da ima značajnog udjela u koruptivnim radnjama.

Kako navode, Kajmaković je podržavala trgovce narkoticima i druge kriminalce, pomažući u skrivanju dokaza, sprečavanju gonjenja i na druge načine podržavala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu dobit.

-U skladu sa članom 7031(c), State Department javno sankcioniše Kajmaković zbog njenog učešća u značajnoj korupciji.

Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprječavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist.

Također je pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića. Ranije je Kajmaković sankcionisalo Ministarstvo trezora na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033 zbog odgovornosti ili saučesništva u korupciji ili podrivanja demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu.

Potom, State Department za Mehmedagića navode da je sarađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao svoj javni položaj kako bi stekao finansijsku imućnost.

Kao dio ovih radnji, njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović također je obuhvaćena.

-Mehmedagić je sarađivao sa kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj da bi se obogatio.

U okviru ove akcije sankcionisana je i njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović.

Ranije je Ministarstvo trezora sankcionisalo Mehmedagića na osnovu E.O. 14033 za saučesništvo u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, direktnu ili indirektnu uključenost u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe, ili podmićivanje – naglašavaju.

Podsjetit ćemo, i Kajmaković i Mehmedagić se već nalazi na listi sankcije Ministarstva finansija SAD-a.

Naime, Kajmaković se na američkoj “crnoj listi” nalazi od septembra 2022. godine zbog “podrivanja demokratije i vladavine zakona u Bosni i Hercegovini”.

Mehmedagić se pod sankcijama SAD-a nalazi od marta ove godine zbog, kako je tada saopćeno, u službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH zloupotrijebio telekomunikacionu kompaniju BH Telecom u korist Stranke demokratske akcije (SDA).

Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz Osmorke, grupacije bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA.

“Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku”, navedeno je u izvještaju OFAC-a iz marta ove godine.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.