Amerika jasno podržava liderski pristup Željka Komšića: Neće se nasjedati na Dodikove provokacije!

Posljednje Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je sa zamjenikom američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za Zapadni Balkanu Gabirelom Escobarom. Sagovornici su razgovarali o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana.

Escobar je istakao da što prije treba izvršiti integraciju Zapadnog Balkana u EU jer su ljudi Balkana povezani sa Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu.

Komšić je istakao kao ohrabrujuću činjenicu da proširenje EU na Zapadni Balkan nije isključeno.

Zajednički je konstatovano da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regiji.

Escobar je izrazio punu podršku suverenitetu i terirorijalnom integritetu BiH, te da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcjepljenje manjeg bh.entiteta. Osudio je najavu poteza člana Predsjedništva BiH iz entiteta RS koji vode ka eskalaciji.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je da na provokacije od strane gospodina Dodika se neće nasjedati, te da strogo insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužilaštva BiH. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan naveo je da je upravo takav liderski pristup u rješavanju problema ono što SAD podržavaju.

Predsjedavajući Komšić upoznao je specijalnog izalazanika predsjednika SAD-a o policijskoj vježbi koja će se održati sutra u Istočnom Sarajevu, Doboju i Prijedoru u kojoj učestvuju MUP i žandarmerija RS-a, te da je jasno kako je riječ o još jednom provokativnom potezu sa ciljem proizvodnje konflikta.

Leave your vote