Amra Šabić-El-Rayess razgovarala sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država o BiH: “Joe Bidenu je stalo do Bosne i Hercegovine”

Amra Šabić-El-Rayess, ugledna profesorica i književnica iz BiH koja živi u SAD na Facebooku je objavila da je sa predsjednikom SAD Joe Bidenom razgovarala o stanju u Bosni i Hercegovini.

“Danas sam bila gost na govoru Predsjednika SAD, Joe Bidena u New Yorku u toku kojeg je najavio da će SAD investirati 80 milijardi dolara u istraživanja i inovaciju i 50 milijardi dolara u proizvodni sektor SAD.

Imala sam čast razgovarati sa Predsjednikom Bidenom o mom radu u polju inovacije u obrazovanju i prevenciji nasilja na Columbia Univerzitetu.”

Zabrinutost za dešavanja u BiH

“Pored toga nisam mogla da u razgovoru sa predsjednikom Bidenom ne izrazim svoju veliku zabrinutost za dešavanja u Bosni i Hercegovini. Tražila sam od njega da osigura da se genocid nikad ne ponovi.

Predsjednik Biden je kategorično obećao da dok je njega to sigurno neće dozvoliti. U jednom vrlo emotivnom momentu je izrazio koliko mu je stalo do BiH.

Puno toga bih mogla reći nakon susreta sa predsjednikom Bidenom i našeg iskrenog i emotivnog razgovora.

Mnogo toga zadržat ću za sebe, ali želim vam reći da osjetim iskrenosti i duboku emotivnu vezu predsjednika Bidena za BiH.”

Odgovornost da kažem

“Nažalost, takvu iskrenost i emotivnu vezu ne vidim među mnogim političarima u BiH. Sve što se dešava u BiH je odgovornost propale diplomatije i politike u BiH i upravo onih koji pasivno gledaju šta drugi rade Bosni i Hercegovini i njenom narodu.

Neki bi se radije svađali oko glasova i fotelja dok im drugi kradu bh. budućnost. Pitam se zaista na šta su političari u BiH potrošili zadnjih nekoliko decenija? Šute i staraju se o sebi dok im susjedi dernek u kući spremaju.

Da vas još jednom podsjetim, niti sam diplomata, niti političar, niti mi je u opisu posla da ikad bilo šta na temu BiH i našeg naroda kažem bilo kome bilo gdje, ali mi je u srcu duboko usađena odgovornost da kao čovjek kažem nešto kada vidim nepravdu prema bilo kome pa naravno i prema mom narodu na koji sam ponosna i od kojeg sam potekla – navela je.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.