Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost Adi Ćerimagić otkriva: “U Berlinu smatraju da bi BiH puno više trebala uraditi za otvaranje pregovora”

Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) sa sjedištem u Berlinu Adi Ćerimagić gostovao je u Bosanskom vjesniku na Face televiziji. “Jesu li nam vrata Evropske unije uopšte otvorena, ili samo malo odškrinuta ili mi ipak i dalje samo virimo kroz ključaonicu, objasnio je naš sagovornik, mlad čovjek ali veoma iskusan analitičar, Adi Ćerimagić”, naveli su sa Face televizije.

Ćerimagić: “Rekao bih da su u svim zemljama Zapadnog Balkana, ali i u Ukrajini i u Moldaviji u principu vrata otvorena.

EU sama mora proći kroz određene reforme, koje će je učiniti puno jednostavnijom za donošenje odluka. Već sada smatram da dvadeset sedam zemalja ima problem u donošenju odluka!

Nije dovoljno vitalna kao što je možda nekad bila! Vrata jesu otvorena, ali postoje određeni preduslovi!

To se odnosi i na pojedinačne zemlje koje žele postati članice. Svaka od njih ima otvorena vrata, ali put ovisi i od reformi i od toga kakav je imidž zemlje, koliko je privlačna.

U tom smislu, vrlo daleko smo od realizacije konkretnog evropskog sna!

BiH je postigla, u posljednih više od desetak godina, uz nepomoć, odnosno, pomoć EU, međunarodne zajednice da vrlo nisko postavi očekivanja od same BiH.

Ako razgovarate s političarima koji se ne bave BiH kao svojim svakodnevnim poslom, onda ćete često čuti da u BiH čak i kada se Vlada sastavi treba slaviti kao veliki uspjeh, a kamoli očekivati snažnije, veće ili bolje reforme!

Imidž BiH je vrlo nizak, odnosno, vrlo loš. Očekivanja su vrlo niska!

EU se umorila od politike proširenja! Ako odete u Podgoricu niko od njih vam neće reći da imaju bilo kakve konkretne datume do kojih bi mogli raditi da postanu članica EU.

Mislim da primjer Sjeverne Makedonije dovodi do ove konfuzije u BiH – da li je uspjeh ovo što smo dobili ili je neuspjeh.

Sjeverna Makedonija u ovom trenutku ima otvorene pregovore, ali kao da nema, zato što onaj konkretniji dio pregovora ovisi o Bugarskoj, odnosno provođenju dogovora sa Bugarskom.

Ući u EU ne znači da jedan, dva ili šest političara donesu odluku: idemo u EU, onda se to desi.

Potrebno je za čitavo društvo da usvoje zakone EU, da ih provedu u praksu.

Kada su u pitanju bh. političari, ono što je meni uvijek smetalo, mogu reći da je to nedostatak borbe da se nešto postigne na EU nivou.

Nikad u posljednjih deset godina nismo imali tolike posjete BiH Berlinu.

Sada postoji želja da se nekog u nešto ubijedi! Unutar same BiH više se borimo jedni protiv drugih, nego što se zajedno borimo za neki dio kolača EU!

U Berlinu smatraju da bi BiH puno više trebala uraditi za otvaranje pregovora.

Sve ono što se dešava u RS – u nemoguće je opravdati! Hrvatska se, naprimjer, zalagala za BiH!

BiH ima prijatelje, čak i u onim državama koje su desničarske, koje su skeptične prema muslimanima, prema islamu u Evropi!

Zemlje članice EU se također bore sa odlascima ljudi, kao što je, naprimjer, Estonija.

Ono što je za mene ključno pitanje: kako žive oni koji ostaju?!

Mene je strah da će u BiH jaz između nas i Hrvatske u narednih pet ili deset godina ići prema više!

Ako mi ne uhvatimo neki voz za EU, jaz će da se širi. Na političarima će biti odlučeno da li im je rok do 2024. godine dovoljno važan pred izbore da naprave reforme”, naveo je Ćerimagić.

Pogledajte njegovo gostovanje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.