Analitičar iz Berlina direktno poručio: “Slabost zapada u BiH i na Balkanu ne ogleda se u šta će biti spomenuto u Rezoluciji pred UN-om”

Slabost zapada u BiH i na Balkanu ne ogleda se toliko u tome koja riječ će biti ili neće biti spomenuta u Rezoluciji o produženju vojne misije EUFOR-a u BiH, pa ni da li će uopće biti produžena, ili u tome da li će se 26 godina nakon rata Vijeću sigurnosti UN-a obratiti Visoki predstavnik, već u tome da je zapad sebe doveo u situaciju da vjeruje kako su mu EUFOR i spominjanje ili obraćanje Visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a nužni da bi očuvao uticaj, mir i stabilnost u regionu.

Ovo je za “Avaz” izjavio analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina, Adnan Ćerimagić, komentirajući situaciju u BiH i kompromis zapada i Rusije o sadržaju teksta rezolucije koju će danas razmatrati Vijeće sigurnosti UN-a.

– Razlog tome je u činjenici da je EU odustala od svoje politike integrisanja zemalja zapadnog Balkana. Zapad se time doveo u situaciju da ovisi od Moskve, koja je tu priliku onda očekivano zgrabila i iskoristila. Cijenu plaćaju građani BiH i regiona, gdje novi sukob, nakon 26 godina mira, više nije nezamisliv – dodaje Ćerimagić.

Kako trenutna situacija ne bi eskalirala, on smatra da EU treba prihvatiti inicijative koje vode ubrzanom putu regije ka članstvu.

– Da bi se sukobi u regionu ponovno učinili nezamislivim, a zapad u regionu učinio neovisnim od Moskve, 27 zemalja EU, uz pomoć SAD, između ostalog morali bi pronaći politiku koja će regionu ponuditi dublje integrisanje sa EU. Neki međukorak do članstva i mogućnost da se razvija. Naprimjer, kroz članstvo u jedinstvenom tržištu EU – ističe Ćerimagić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.